Március 15-ei hősök tetteiből erőt kell merítenünk

Március 15-ei hősök tetteiből erőt kell merítenünk

Budapesten kora délelőtt az Országház előtt vette kezdetét a központi megemlékezés, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonták a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, pénteken.

A zászlót Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Részt vettek kormánytagok, az állami és katonai szervezetek képviselői, diplomaták. A téren sok család, turista jelent meg. Sok nézelődő kokárdát viselt, többen magyar zászlót tartottak kezükben.

A Kossuth térről a lovas díszőrség felvezetésével átvonultak az ünneplők a Nemzeti Múzeum kertjéhez, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet.

„Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké” – mondta a magyar kormányfő a Múzeumkertben.

A miniszterelnök az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta:

Orbán Viktor hangoztatta: „Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy szabaduljanak meg a farkasvakságtól.” Vegyék észre, hogy egy liberális európai birodalomban mindannyian elveszítjük a szabadságunkat! – tette hozzá.

Mint mondta, szabad ember csak az lehet, aki egy szabad nemzet fia, és nem egy birodalom alattvalója. „Az európai ember csak akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról – fogalmazott a központi ünnepségen.

Március 15. a nemzeti egység ígérete, arra emlékeztet, hogy a hétköznapi könyöklés és a szócsaták fölött legyen egy közös cél, egy nemzeti, amely összetart bennünket – jelentette ki továbbá Orbán Viktor.

– mondta a kormányfő.

Úgy fogalmazott: 1848 óta az idő már eldöntötte, mi igaz, és mi nem az, kiszórta, ami könnyűnek találtatott, és a rostán csak az igazság maradt fenn. Az igazság az, hogy a magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz, joguk van a saját magyar életükhöz, ahogyan a kedvük szerint való. Nem volt, nincs és nem lesz oly erős és agyafúrt birodalom sem, amely ezen változtatni tudna – tette hozzá.

Hírdetés

Orbán Viktor szerint hiába torkolltak a magyar szabadságharcok rendre újabb megszállásokba, valójában sohasem győztek le bennünket: itt, a birodalmak árnyékában, a civilizációk útkereszteződésében a haza megmaradásáért, a nemzet megtartásáért és a keresztény kultúráért vívott háborúkat mi végül mindig megnyertük.

– mondta végezetül a miniszterelnök.

Az ünnepség vendégeként Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is felszólalt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei példát mutattak hazaszeretetből. Tetteikből erőt is kell meríteni, mivel biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti – hangsúlyozta a határon túli magyarságnak küldött videoüzenetében a külgazdasági és külügyminiszter.  

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott pénteki tájékoztatása szerint a miniszter videoüzenetet küldött a határon túli magyarságnak, a felvételt  minden nagykövetségen és főkonzulátuson levetítik az ünnepi megemlékezéseken.

A külügyminiszter üzenetében arról beszélt, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegve látható, ők tudták, miként kell dönteniük és cselekedniük.

– mondta Szijjártó Péter.

A történelem azt is megtanítja nekünk, hogy bár mindig voltak barátaink – akiknek a segítségéért természetesen hálásak voltunk és vagyunk –, alapvetően mindig csak magunkra számíthattunk – tette hozzá. Kijelentette: ha mi nem harcolunk az országért, ha mi magunk nem védjük meg a magyar nemzeti érdekeket, akkor azt más sem fogja megtenni helyettünk.

Szijjártó Péter szerint a nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik példát mutattak hazaszeretetből.

– mondta, kiemelve, hogy a ’48-as hősök nem méricskéltek, nem számolgattak, nem ijedtek meg a túlerőtől sem, csak a haza védelmét, kizárólag a nemzeti érdeket tartották szem előtt. Nekünk is így kell tennünk a mai napon – jegyezte meg.

Mint hangsúlyozta: Mi az erős nemzetek Európájában hiszünk, elutasítjuk a birodalmi felfogást, a nemzeti identitás visszaszorítására tett kísérleteket. „Európát a biztonságra, a keresztény kultúrára és az erős országok szövetségére kell építeni” – mondta a miniszter videoüzenetében.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »