Máramarosszigeti gyógyszerész: kisvárosban könnyebb megfelelni

Máramarosszigeti gyógyszerész: kisvárosban könnyebb megfelelni

Az egy héttel ezelőtti gyógyszervásárlási roham visszahúzódni látszik: a múlt héten kétszer annyi orvosság fogyott, mint azelőtt, a gyógyszertárat megrohanták a vásárlók a koronavírus-járvány miatt, mostanra azonban gyérült a forgalom – mondta el a Krónika megkeresésére Balázs László gyógyszerész, egy máramarosszigeti patika tulajdonosa.
Mint kifejtette, határozottan érződött Máramaros­szigeten, hogy még az országos kijárási tilalom előtt lezárták a megyét: a rendőri jelenlét már akkor erősebbé vált az utcákon, a forgalom nagyon gyér és visszafogott volt, az emberek csak a legszükségesebb céllal mentek ki, gyalogosok és autósok is kevesen voltak, szinte kihalt az egész város.

Kifejtette,

leginkább a hűléses betegségekre ajánlott gyógyszerkészítményeket veszik, de tartalékolnak is: gyomorpanaszokra, fejfájásra is kérnek orvosságokat.

„Az emberek meg vannak ijedve, arra törekszenek, hogy gyakran előforduló panaszaikat ellenőrzés alatt tartsák, legyen tartalékuk” – mondta a gyógyszerész. A máramarosszigeti patikában is régóta hiánycikk az egészségügyi maszk és a fertőtlenítőszer, ugyanakkor azok a gyógyszerek, amelyek korábban is hiánycikknek számítottak, most sem kaphatóak: ilyen a pajzsmirigyproblémákkal küzdők orvossága, a Euthyrox, vagy a cukorbetegségben szenvedők egyik gyógyszere, a Metformin.

Hírdetés

Napokkal ezelőtt hiányzott a C-vitamin is a máramaros­szigeti patikából, hiszen rengetegen vásárolták, azóta hoztak a forgalmazók, de várhatóan ez az adag is elfogy. Balázs László arról is beszámolt,

a lázcsillapító Paracetamol ára megnőtt a gyógyszertárakban: 2,5 lejről sok helyen szinte duplájára.

A gyógyszerész kérdésünkre arról is beszámolt, mit tapasztal a járvány­ügyi intézkedések miatt előállt helyzetben: a máramarosi kisvárosban az emberek udvariasak, betartják a másfél-két méteres távolságot, sőt megkérdik, hogy bejöhetnek-e a gyógyszertárba, vagy kint álljanak az utcán.

„Kloraminnal fertőtlenítjük a felületeket a gyógyszertár előtt, ugyanakkor a pult mögött állókat és a vásárlókat elválasztó védőablak nagyon hasznos, és ez jól látszik azon, hogy esténként sok cseppet lehet letörölni róla” – mondta a patikus.

Meglátása szerint Romániában nincs maszkviselési kultúra, nem tanítja senki, hogy miként kell használni: az emberek álluk alá teszik, így semmit nem ér, vagy le-fel huzigálják az orrukról, ily módon saját kezükkel fertőzhetik meg magukat.

„A kéz tudatos kontrollja fontos lenne, hiszen a vírus a szemen keresztül is terjedhet, az orrot, szájat nem szabad piszkálni – ezt kellene tudatosítani minél inkább az emberekben” – hívta fel a figyelmet a gyógyszerész.

Arra is kitért, tapasztalata szerint Máramarosszigeten jellemző a kisvárosokban észlelhető konformizmus, megfelelési vágy, így a szabályokat talán inkább betartják az emberek: fontos számukra, hogy az elvárt viselkedési mintákhoz alkalmazkodjanak, hiszen félnek attól, hogy megszólják őket. „Talán a nagyvárosokban, individualistább közösségekben nem veszik ezt annyira figyelembe. Kisvárosban az elvárásoknak való megfelelés fontosabb az emberek számára, ez hozzásegítheti őket a szabályok betartásához” – mondta a gyógyszerész.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »