Magyar iskolát építenének Kalotaszeg központjában

Magyar iskolát építenének Kalotaszeg központjában

Önállósodna a bánffyhunyadi magyar oktatás, a református egyház telkén épülő óvoda és bölcsőde mellé Kalotaszeg központjában közösségi összefogással iskolát is felhúznának. Az engedélyeztetési folyamatot már el is kezdte a telken kívül a finanszírozást is biztosító Erdélyi Református Egyházkerület.
A bölcsőde- és óvodaépítés folytatásaként építenének elemitől középiskoláig valamennyi magyar diákot befogadni képes iskolaépületet Bánffyhunyadon. Horváth Anna, az egyházkerület óvoda- és bölcsődeépítési programjának felelőse a Krónikának elmondta, a helyi magyarság több mint egy évtizedes törekvése az Erdélyi Református Egyházkerület segítségével valósulhat meg, amely biztosítja a szükséges területet és a finanszírozást.

Az önálló magyar oktatási intézmény, intézményközpont létrehozását több mint tíz éve tervezi a Kolozsvártól ötven kilométerre fekvő kisváros magyar közössége, mely többször is nekifutott a kérdésnek, mindeddig sikertelenül.

Az igény azonban változatlan, ezt a magyar pedagógusok is megerősítették a múlt héten a témában tartott megbeszélésen. „Annak, aki ismeri a bánffyhunyadi magyar oktatás helyzetét, ez teljesen érthető. Nagyon sok gyerek tanul román oktatásban, vélhetően a nem túl ideális körülmények miatt” – fogalmazott Horváth Anna. Kalotaszeg központjában ugyanis a magyar nyelvű oktatás jelenleg több intézményben szétszórva zajlik.

A projekt első szakaszaként 2016–2017-ben nyílt lehetőség arra, hogy a magyar kormány által meghirdetett program keretében óvodát és bölcsődét építsenek. Ehhez a bánffyhunyadi református egyházközség és az Erdélyi Református Egyházkerület ajánlott fel egy mintegy 6000 négyzetméteres területet, és utóbbi biztosítja hozzá a finanszírozást is.

Hírdetés

– mesélte a programfelelős. Elmondta, már rendelkeznek az építkezési engedéllyel, így elkezdődhet a tulajdonképpeni munka, a három óvodai és két bölcsődei csoportot befogadni képes ingatlan felépítése.

Azonban mivel a telek mérete többet is megenged, lehetőség nyílik arra is, hogy megvalósuljon a régi terv, és az óvoda és bölcsőde mellé felépüljön egy újabb ingatlan, mely az iskolásokat fogadja be.

„A helyi közösség, az érdekvédelmi szervezet és a tanárok képviselete ezzel a kéréssel fordult az egyházkerülethez, ez körvonalazódik ebben a pillanatban. Nem szeretnénk túlságosan előreszaladni, de az elmúlt tíz évben most állunk a legközelebb ahhoz, hogy a helyi magyarság álma megvalósuljon, mégpedig a következő két-három évben” – nyilatkozta a Krónikának az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöki tisztségét is betöltő Horváth Anna.

Hozzátette, a terv elkészült, az egyházkerület vállalta az engedélyeztetési folyamat elindítását és egy nagyobb támogatási keretet is elkülönítettek a célra, arról azonban, hogy pontosan mekkora összegről van szó, nem tudott beszámolni.

A városközponthoz közel eső, Május 1. utcai telken épülő ingatlan az urbanisztikai bizonylat szerint az összes magyar diákot képes lenne befogadni 0-ától 12. osztályig. „Befogadná mindazt, ami Bánffyhunyadon tagozatos rendszerben működik jelen pillanatban anélkül, hogy létszámproblémákkal küszködne.

– magyarázta Horváth Anna. A volt kolozsvári alpolgármester szerint ez csak kiindulási pont, hiszen meggyőződése, hogy ha jobb infrastrukturális körülmények, vonzóbb környezet várja őket, sok olyan magyar gyerek is a magyar oktatás mellett dönt, aki jelenleg román nyelven tanul, mivel azt tartja versenyképesebbnek.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »