Lajčák: Moszkva és Kijev is támogatja az Ukrajna megsegítését célzó tervet

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnával összefüggésben arra is gondot fordít, hogyan enyhítheti az emberek szenvedéseit. Miroslav Lajčák (Smer-SD) szlovák külügyminiszter és az EBESZ hivatalban lévő elnöke ezt az informális miniszteri találkozó végén jelentette ki kedden a magas-tátrai Csorbatón.

A szlovák külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ukrán helyzet a szlovák EBESZ-elnökség egyik prioritása.  „A munkatársaimmal közösen kilenc konkrét lépésből álló tervet állítottunk össze a bizalom növelése érdekében. Ehhez a tervhez Moszkva és Kijev támogatását is megszereztem” – jelentette ki Lajčák.

Hírdetés

A kilenc lépés közül az első a luhanszki ellenőrzőállomás térségében található híd megjavítása. Ezt az átjárót naponta mintegy tízezer ember veszi igénybe. A további pontok között szerepel a humanitárius aknamentesítés, vagy a civil infrastruktúra – iskolák, óvodák – védelme.

A csorbatói informális miniszteri találkozón részt vett az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov, Ukrajnát azonban nem a külügyi tárca vezetője, hanem a nagykövet képviselte.
Lajčák szerint korai lenne még beszélni egy esetlegesen Szlovákiában megrendezésre kerülő, orosz-ukrán csúcstalálkozóról, bár Szlovákia célja az EBESZ elnökeként a normandiai formátum munkájának újraindítása. Mint hozzátette: kívánatos, hogy a normandiai négyek a legmagasabb szinten is találkozzanak, és megtiszteltetés lenne, ha Szlovákia szervezhetné ezt a találkozót.

A Csorbatón rendezett kétnapos informális miniszteri találkozóra a szlovák EBESZ-elnökség félidejében került sor. A találkozón 300 küldött, köztük 23 külügyminiszter és 11 külügyi államtitkár vett részt. A diplomatáknak a plenáris ülés mellett lehetőségük nyílt informális, kétoldalú tárgyalásokra is. A programot egy informális munkaebéd zárta.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »