Különleges leletegyüttes került elő a Dunából Érdnél

Különleges leletegyüttes került elő a Dunából Érdnél

Egy hobbirégész kereste meg nemrégiben azzal a múzeumot, hogy az érdi Duna-szakaszon, a folyómeder időlegesen kiszáradt részében talált egy réginek tűnő kolompot – mondta Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatója az MTI-nek.

A múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet, és megállapították, hogy a Sárkányölő Szent György-ábrázolással ellátott kolomp a 18. század elejéről származhat. A Kakukk-hegy természetvédelmi övezetéhez közeli helyszínen a FMC régészei már a kutatás első napján több mint ezer pénzérmét tártak fel: a magyar pénzek mellett németországi és németalföldi érmék is előkerültek.

Az igazgató megjegyezte, érdekes, hogy a leletek közül hiányoznak a balkáni pénzek, viszont akad az anyagban a Pápai Államban vert, ritkaságszámba menő példány. A legújabb egy 1745-ös, Mária Terézia korabeli pénzérme, amely ugyancsak arra utal, hogy a hajó a 18. század közepén süllyedhetett el a Dunában – mondta Gulyás Gábor.

Hírdetés

A pénzérmék mellett főként kézifegyverek – tőrök, lándzsák, kardok –, ágyúgolyók és használati tárgyak kerültek elő eddig.

hirado.hu

Nyitókép: hirado.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »