Koronavírus – Giuseppe Conte: nem enyhíthetünk a szigorú óvintézkedéseken

A kijárási korlátozás enyhítése az eddig megtett erőfeszítések megsemmisítését jelentené az olasz miniszterelnök szerda esti beszéde szerint. Giuseppe Conte megerősítette az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatt eddig bevezetett óvintézkedések meghosszabbítását április 13-ig.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az eddigi lépések meghozták az eredményt, mivel a járványgörbe stabilizálódott. Az olasz polgári védelem adatai szerint az utóbbi tíz napban a naponta újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma nem emelkedett számottevően, valamint jelentősen visszaesett a kórházi kezelésre szorulók aránya.

Giuseppe Conte hangoztatta: jelenleg azonban még “nem engedhetjük meg magunknak az óvintézkedések enyhítését, mert súlyos árat fizetnénk érte”. Kifejtette, hogy ha most hirtelen semmibe vennék az eddigi erőfeszítéseket, az csak a járványhelyzetet hosszabbítaná meg. A kormányfő emlékeztetett a fáradhatatlanul dolgozó orvosokra és a több mint 13 ezer halottra.

Sajnálatát fejezte ki, amiért a korlátozások a húsvéti ünnepek időszakát is érintik.

Úgy vélte, a kijárási korlátozás és a nem létfontosságú termelés leállítása fokozatos feloldásának dátumáról csakis a fertőzés alakulásának függvényében dönthetnek.

Kifejtette, a mostani helyzetben senki nem tudja megígérni, hogy április 14-től enyhíthetnek az óvintézkedéseken. “Akkor fogjuk megtenni, amikor az egészségügyi szakértők ezt jónak találják” – mondta.

Hírdetés

A kormányfő a korlátozások fokozatos feloldását “második fázisnak” nevezte, amelyben – tette hozzá – Olaszországnak “meg kell majd tanulnia együtt élni a vírussal”.

“Harmadik fázisnak” nevezte a – korábban július 31-ig elrendelt – vészhelyzetből való kilépést, és a társadalmi-gazdasági élet újraépítését.

Cunaminak nevezte a járvány következményeit az európai gazdaságban, melyekre az Európai Unió eddigi eszközei Giuseppe Conte szerint alkalmatlanok.

“Az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) alkalmatlan szembeszállni ezzel a vészhelyzettel. Az ESM aszimmetrikus gazdasági sokk kezelésére született, miközben egy korszakváltó cunamit élünk át” – jelentette ki, hozzátéve, hogy szélesebb eszköztárra és európai stratégiára van szükség.

Giuseppe Conte hangsúlyozta, hogy továbbra sem engedélyezett a sport- és edzési tevékenység, valamint a kisgyerekek sétáltatása. Egyenlőre minden marad úgy, ahogyan eddig volt – jelentette ki az olasz kormány vezetője.

A most meghosszabbított óvintézkedéseket, köztük a kijárási korlátozást, a kereskedelem és vendéglátás, valamint a hivatalok leállítását, az észak-olaszországi tartományokban március 8-én, egész Olaszországban március 11-én rendelték el. Ezt megelőzően már bezárták az oktatási és kulturális intézményeket. A nem létfontosságú termelés leállításáról szóló kormányrendeletet március 22-én írta alá Giuseppe Conte.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »