Kit segít az Agrárkamara a Felvidéken?

Kit segít az Agrárkamara a Felvidéken?

Magyarország Agrárminisztériumának pénzügyi támogatásával 2018 szeptemberében a Felvidéken is beindult a Kárpát-medencei Falugazdász program. A kezdeményezés célja, hogy támogassa az agráriumban a különböző, uniós és más, nemzeti jogszabályokkal kapcsolatos kötelességek teljesítését.

A helyzet azért is felettébb érdekes, mert bár a kezdeményezés iránt a Körkép.sk információi szerint kezdetben a Gazda Pt. érdeklődött, a program végül az inkább kormánybarát, Smer, SNS és Most-Hídhoz közeli, dunaszerdahelyi székhelyű Szlovákiai Agrárkamaránál landolt.

Galántától kezdve a Dunaszerdahelyi és Komáromi, illetve Érsekújvári járáson át a Losonci, Rimaszombati, Rozsnyói járáson keresztül egészen a Nagykaposi, Királyhelmeci járásig összesen tíz falugazdász kezdte meg tevékenységét magyar állami költségvetési forrásokból. A kezdeményezés vitán felül mindenképp nemes, az ördög azonban mint mindig, a részletekben lakozik.

A körülmények ugyanis több szempontból is érdekes helyzetet alakítottak ki. A kormány agrárpolitikájával szemben elégedetlen kisgazdák érdekeit, akik tavaly több alkalommal is az utakra vonultak és több napos országos traktortüntetést is szerveztek, elvileg a kormányhoz közeli Regionális Agrárkamara Dunaszerdahely menedzseli.

Nem is csoda, hogy már az egyik első, Falugazdász Programot bemutató találkozó is feszültséget okozott. Az egyik ilyenre konkrétan január 29-én Gútán, a városházán került sor Patasi Ilona, a Szlovákiai Agrárkamara elnökének részvételével, aki a felvidéki Falugazdász Programot és az ehhez járó pénzügyi keretet is lényegében felügyeli.

Rajta kívül Ollári Adrianna, a Komárom járás frissen kiválasztott falugazdásza, és mintegy két tucat, Gúta kataszterében tevékenykedő kisgazda vett részt.

A találkozó nem volt mentes a feszültségektől. Míg ugyanis Patasi Ilona a Smer – SNS – Most-Híd által képviselt agrárpolitika aktuális lépéseit vázolta és védte a mundér becsületét, a gazdákat leginkább a saját helyzetüket súlyosbodó problémáik megoldása érdekelte.

Hírdetés

Pikáli Róbert, az országos gazdatüntetést szervező társulás egyik képviselője négypontos listát is átadott Patasinének a gazdák legfontosabb megoldatlan problémáiról.

– fogalmazott Pikáli.

Egy-egy bogyaréti illetve gútai gazda pedig a találkozón elsősorban arra volt kiváncsi, hogy miért nem juthatnak a helyi kisgazdák állami földekhez a Földalapból még pótföldek szintjén sem.

– tette fel a kérdést egyikük.

A feszült légkörben befejeződött találkozón konkrét előrelépésekre egyelőre nem került sor.

A falugazdász programmal kapcsolatban a a Szlovákiai Agrárkamara honlapján lehet tájékozódni, az országos gazdatüntetéseket szervező gazdák követeléseikkel kapcsolatban pedig a folyamatosan frissülő és bővülő, hamarosan magyarul is elérhető iniciativapolnohospodarov.sk honlapon található bővebb információ.

Körkép.sk/KZS


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »