Johannis szerint bátor dolog volt a PNL részrõl kormányra lépni

Klaus Johannis ĂĄllamfőnek bevallĂĄsa szerint “megkĂśnnyebbĂźlĂŠst” jelent, hogy Ăşj kormĂĄnya van az orszĂĄgnak. Az elnĂśk Ăşgy vĂŠli, bĂĄtor tett volt a Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrt (PNL) rĂŠszĂŠről, hogy vĂĄllalta a kormĂĄnyzĂĄst.

Az Orban-kabinet szerdai ülésén jelen levő Johannis ismét gratulált a kormány tagjainak, majd azt mondta, megkönnyebbülést jelent számára, hogy új kormánya van Romániának. Mint kifejtette, bátorságra vall a PNL részéről, hogy jelen helyzetben vállalta a kisebbségi kormányzást, hiszen minden jogszabálytervezet elfogadása érdekében meg kell majd harcolnia a parlamentben a támogató szavazatokért. Az elnök ugyanakkor méltányolta, hogy az új kormány már a legelső rendes ülésén napirendre tűzött több, sürgősen megoldásra váró problémát.

Hírdetés

Johannis ismĂŠt rĂĄmutatott, meggyőződĂŠse, hogy RomĂĄnia azĂŠrt nem fejlődĂśtt jobban az elmĂşlt 30 ĂŠvben, mert a SzociĂĄldemokrata PĂĄrt (PSD) volt hatalmon. “De az elmĂşlt hĂĄrom ĂŠv minden kĂŠpzeletet felĂźlmĂşlt” – fogalmazott az ĂĄllamfő, hangsĂşlyozva, hogy az utĂłbbi PSD-kormĂĄnyok “szisztematikus tĂĄmadĂĄsokat” intĂŠztek az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs, a korrupciĂł elleni kĂźzdelem, a befektetők ĂŠs az Ăźzleti szfĂŠra ellen.

Az Ăşj miniszterekkel folytatott beszĂŠlgetĂŠsekre hivatkozva az elnĂśk azt mondta, egyesek kĂśzĂźlĂźk “katasztrofĂĄlis helyzetben” vettĂŠk ĂĄt a tĂĄrcĂĄt. “Azt mĂĄr tudjuk, hogy tĂĄvozĂĄsuk előtt a PSD-sek kiĂźrĂ­tettĂŠk az ĂĄllamkasszĂĄt, Ă­gy gyakorlatilag abba a helyzetbe kerĂźltĂźnk, hogy meg kell nĂŠznĂźnk, mikĂŠnt fedezhetjĂźk az esedĂŠkes kifizetĂŠseket. A pĂŠnzĂźgyminiszter szerint nagyon nehĂŠz lesz lezĂĄrni az idei kĂśltsĂŠgvetĂŠst. És hasonlĂłkĂŠppen nehĂŠz lesz ĂśsszeĂĄllĂ­tani a jĂśvő ĂŠvi bĂźdzsĂŠt. Én mĂĄr rĂŠgĂłta felhĂ­vtam a figyelmet arra, hogy a PSD-sek elkĂśltik a romĂĄn emberek pĂŠnzĂŠt. Sajnos Ăşgy tĹąnik, igazam volt” – fogalmazott, hozzĂĄtĂŠve, “a nagyon-nagyon jĂł hĂ­r” az, hogy az Ăşj kormĂĄny nem tart a kormĂĄnyzĂĄstĂłl ĂŠs meg fogja oldani a fĂźggőben maradt problĂŠmĂĄkat. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »