Jobbra fordulhat az egyik emblematikus vásárhelyi épületegyüttes sorsa

Jobbra fordulhat az egyik emblematikus vásárhelyi épületegyüttes sorsa

A többek által Toroczkai Wigand Edének tulajdonított Margaréta utca 17-18. szám alatt található volt munkáslakás épületegyüttesének restaurálásáról döntött a marosvásárhelyi önkormányzat kedden. A jelentős romlásnak indult ingatlanegyüttes sorsa sokáig bizonytalan volt, viszont az utóbbi években – mind a helytörténészek, mind a fiatal közéleti személyek – érdeklődésének homlokterébe került hasonlóan az Aranykakas volt étteremhez vagy a Maros-menti Csatornaházhoz és más épületekhez.

A restaurálásra vonatkozó tervet Tatár Lehel építész és városi tanácsos (POL/SzEP) nyújtotta be. A tanácsos portálunknak azt nyilatkozta, hogy azért döntött amellett, hogy ennek az épületnek a megmentésével kezdi a sürgős beavatkozásra szoruló ingatlanok listáját, mert állagában ez áll a legrosszabbul, illetve mert jogi szempontból ez tűnt a legkönnyebben megközelíthetőnek, hiszen az ingatlanegyüttes a város tulajdonában van. Ugyanakkor B kategóriás műemlékről van szó.

Hírdetés

Arra a kérdésünkre, hogy milyen új funkciót lehetne elképzelni az ingatlannak, illetve van-e esély arra, hogy a lakóházak továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradjanak, illetve, hogy megőrizzék a önkormányzati lakás funkciót, Tatár Lehet azt mondta, hogy szerinte a város tulajdonában fog maradni, és „annak elég kicsi a valószínűsége, hogy olyan pályázat nyerjen, amelyik kizárólag bérlakásokat javasol, de elképzelhető, hogy javasolnak majd egy-két lakást is. Az építészetben/városrendezésben újabban gyakori, hogy vegyes funkciókat terveznek egy épületen belül. Például irodaépületekbe lakásokat a felsőbb emeletekre.”

A tanácsos még ezt is elmondta, miért kezdett el foglalkozni ezekkel az épületekkel: „Az motivált, hogy kevéssel azután, hogy a tanácsba kerültem, rájöttem arra, hogy súlyos hiány van ott olyan szakértőkből, akik ezt a témakört felkarolnák, és többé kevésbé átlátnák a problémákat. Akkor döntöttem el, hogy az építészetre és urbanisztikára fogom fektetni a hangsúlyt.” – tette hozzá Tatár Lehel.

A munkáslakás középső része. Tatár Lehel fotója. A munkáslakás középső része. Tatár Lehel fotója.

Orbán János a Maros Megyei Múzeum kutatója, művészettörténész és a Marosvásárhely Műemléki Topográfia projekt egyik irányítója elmondta, hogy a munkáslakásokat magában foglaló épületegyüttes tervezőjének sem személye, sem építésének időpontjában nem lehetünk bizonyosak, ugyanis azon feltételezés, miszerint Toroczkai Wigand Ede tervezte volna egyelőre még megalapozatlan, ő maga pedig szkeptikus, hogy ez így volna. És – szerinte – az sem igazolható minden kétséget kizáró módon, hogy az épület 1919-ben készült volna el. Annyi viszont bizonyos, hogy az egykori Székely és Réti (Retty) bútorgyár telkének a végében épült ingatlantömb a gyár munkásai számára készült. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »