Hivatalos: engedélyezett a házi pálinkafőzés

A lakosság saját gyümölcsből, saját felhasználásra most már legálisan főzhet pálinkát. Be kell viszont tartani a törvény által pontosan meghatározott feltételeket, egyéb esetben ugyanis szankciók fenyegetnek.

Ezt is tartalmazza a szeszgyártásról és –értékesítésről szóló törvény módosítása, amelyet a koalíciós Híd párt képviselői, Peter Antal, Bastrnák Tibor, Bugár Béla, Jakab Elemér és Peter Kresák nyújtottak be, és amelyet a parlament 94 támogató szavazattal csütörtökön jóváhagyott. 

„Az illegális pálinkafőzés nagy méreteket ölt. A szeszfőzdék saját felmérése alapján körülbelül 40 ezren főzik illegálisan a pálinkát” – mondta korábban Antal. Szerinte ezért két lehetőség van: az állam szigorúan fellép az illegális pálinkafőzés ellen, vagy rendezi a jogi helyzetet, és az ilyen főzést nem tartja többé törvényellenes tevékenységként számon. 

Hírdetés

A módosítás pontosan meghatározza a házi pálinkafőzés, illetve a magán pálinkakészítő fogalmát, illetve azokat a körülményeket, amelyeknek teljesülniük kell a saját pálinka előállításakor. Egy naptári év alatt egy magán pálinkakészítő maximum 25 liter pálinkát állhat elő. A főzés legfeljebb egy 100 literes desztillálóberendezésben történhet. Abban az esetben, ha egy háztartáson belül többen is teljesítik a magánfőzés kritériumait, akkor is csak 25 liter pálinkát lehet előállítani egy évben az egész háztartás részére. A további kritériumok között szerepel a korhatár; hogy csak saját termesztésű gyümölcsöt lehet felhasználni; illetve hogy a pálinkafőző berendezésnek meg kell felelnie a törvény által megszabott feltételeknek. Az előállított alkohol továbbá nem kerülhet piaci forgalomba. A minisztérium felé jelenteni kell, ha a pálinkát előállító személy tiltott szeszfőzés, illetve néhány más kihágás miatt már büntetve volt.

A képviselők elfogadták a parlamenti bizottságok közös jelentésében szereplő javaslatot, mely szerint a lepárló berendezést zárral – plombával kell ellátni. A pálinkafőzés idejét előre jelezni kell a vámhatóság felé, akik a megadott időben ezt a zárat eltávolítják, majd a lepárlás után visszahelyezik azt, így biztosítva, hogy a lepárló-berendezést csak törvényes időben és törvényes célra használják. Az előállítónak a helyen és időponton kívül előzetesen jelentenie kell a lepárolni kívánt alapanyag fajtáját és mennyiségét is.

A képviselők elfogadták Eva Antošová (SNS) módosító javaslatát is, mely szerint magáncélra a méz is legálisan lepárolhatóvá válik. A képviselő asszony javaslata tartalmazta a magán-pálinkafőzésre jogosultak minimális korhatárának 21 évre növelését.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »