Híd: a 112-es segélyvonal a kisebbségek nyelvén is legyen elérhető

Híd: a 112-es segélyvonal a kisebbségek nyelvén is legyen elérhető

A Hídazt szeretné, hogy a 112-es segélyvonal a kisebbségek nyelvén is elérhető legyen. A TASR hírügynökséget erről Rigó Konrád kulturális államtitkár és a párt régiófejlesztésért felelős szakpolitikai kabinetének szóvivője tájékoztatta kedden.

Rigó figyelmeztetett: azzal, hogy a segélyhívó szolgálatokat a járási központokból a megyei központokba helyezték át, a kisebbségek tagjai elvesztették a lehetőséget, hogy vészhelyzetben az anyanyelvükön kommunikálhassanak. „Ilyen helyzetekben még az anyanyelvünkön is nehéz megszólalni, nem még egy másik nyelven” – magyarázta az államtitkár.

Hírdetés

A párt tárgyalásokat kezdeményez a Belügyminisztériummal egy rendszerszintű megoldás érdekében, amely lehetővé tenné, hogy a 112-es segélyhívószám a kisebbségek nyelvén is elérhető legyen. Nagyszombatban (Trnava) Rigó elmondása szerint már dolgoznak egy egyedi megoldáson.
 

Az államtitkár emlékeztetett: a rendőrséget, a mentőszolgálatot és a tűzoltókat összekötő segélyvonal 2003 óta működik Szlovákiában. Az elmúlt 15 év alatt mintegy húszmilliószor tárcsázták.

A 112-es egységes segélyhívószámot Európában 1991-ben vezették be azzal a céllal, hogy megkönnyítsék a segítséghívást az egész Európai Unió területén, elsősorban az utazók és a turisták számára. 1998 óta minden tagállam köteles ingyenesen elérhetővé tenni a 112-es segélyhívószámot vezetékes vonalról és mobilról egyaránt. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2009-ben február 11-ét tette meg a 112-es segélyhívószám napjává.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »