Hazaengedték az első műszív-operáción átesett szlovákiai beteget

Hazaengedték az első műszív-operáción átesett szlovákiai beteget

POZSONY. Hazaengedték az első műszív-beültetésen átesett beteget a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Nemzeti Intézetéből. A hazatérést az kórházi kompresszorról otthoni használatra gyártott gépre való átkapcsolás tette lehetővé – nyilatkozta az intézet szóvivője, Dobroslava Krajačičová-Lauková.

„Mától a csaknem hatkilós, házi használatra gyártott gép biztosítja a szív működését, melyet szünet nélkül a hátán kell viselnie” – magyarázta a szóvivő.

Az otthoni kezelésre hazaengedett beteg továbbra is a szívátültetésre váró betegek várólistáján szerepel, mindemellett a beteg műszívével és az otthoni használatra gyártott kompresszorral viszonylag normális életet élhet.

Hírdetés

Jozef, a 47 éves nagytapolcsányi (Topožčany) lakos szívátültetésére 2017. november 1-én került sor a pozsonyi Szív- és Érrendszeri Megbetegedések Nemzeti Intézetében (NÚSCH), mely Közép-Európában elsőként indította be az úgynevezett SynCardia TAH programot.

„A több mint két óra hosszat tartó operációt követően a beteg viszonylag gyorsan lábadozott. A szakemberek felkészítése malacokon végzett szakmai gyakorlat keretében 2017 januárjában kezdődött Németországban. A szlovákiai beteg az 1 741-ik műszívvel élő paciens a világon” – nyilatkozta Krajačičová-Lauková.

A műszív egyszeri beültetésre alkalmas, tehát csak egy beteg kaphatja meg. A donortól kapott szívbeültetést követően a műszív visszakerül az Amerikai Egyesült Államokba, hogy egy szakemberekből álló csapat az esetleges hiányosságok kiszűrése céljából a felhasználást követően megvizsgálhassa, hogyan is működött a beteg mellkasában.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »