Hamarosan indul az országos vizsgálat a fertőzésen átesettek arányának felmérésére

Hamarosan indul az országos vizsgálat a fertőzésen átesettek arányának felmérésére

Országos szerológiai vizsgálat indítanak a román hatóságok, hogy felmérjék a koronavírus-fertőzésen átesett lakosság reális arányát: az erről szóló rendeletet kedden adta ki Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.
A tárcavezető szerint több mint 29 ezer, statisztikai mintavételezéssel kiválasztott ember vérmintáját vizsgálják meg, hogy kiderítsék: hányuk szervezetében termelődött ellenanyag a vírussal szemben, ami fertőzöttségüket bizonyítja. A cél az, hogy az átfertőzöttség arányának ismeretében dönthessenek a további járványügyi óvintézkedésekről.

Hírdetés

Az országos közegészségügyi intézet által készítendő tanulmány adatgyűjtési szakaszába minden megyében több nagy forgalmú – hetente legalább ezer vérvizsgálatot végrehajtó – laboratóriumot vonnak be.

A tömeges tesztelésben olyanok vehetnek részt, akik más okok miatt jelentkeznek véranalízisre, nincsenek fertőző betegségre utaló tüneteik, és beleegyeznek, hogy megvizsgálják: rendelkeznek-e ellenanyaggal a koronavírussal szemben. A június folyamán kezdődő, szeptemberig tartó tömeges tesztelésre 1,6 millió lejt különítettek el, eredményeit pedig szeptemberre várják.

Romániában a betegség megjelenése óta 19 517 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 1279 életét vesztette, 13 526-ot gyógyultnak nyilvánítottak. Az egészségügyi rendszer terhelése április 29-én tetőzött, a beazonosított aktív koronavírus-fertőzöttek száma az akkori 7734-ről az eltelt több mint egy hónapban 4712-re csökkent.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »