Fórum: haldoklik-e a szlovákiai magyar oktatási rendszer? 

Fórum: haldoklik-e a szlovákiai magyar oktatási rendszer? 

Tájékoztató fórumot tartott a szlovákiai magyar iskolák helyzetéről és az iskolahálózat optimalizációjáról a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Galánta-Vágsellye Területi Választmánya. 

A galántai Pázmány Péter Alapítvány irodaházában megtartott ülésen szép számban vettek részt a mátyusföldi magyar alapiskolák és középiskolák intézményvezetői, valamint az alapszövetság elnökei és alelnökei, hogy megismerkedjenek az iskolahálózat optimalizációjára felvetett gondolatokkal és építő jellegű szakmai vitákat folytassanak le egy racionális megoldás érdekében.

A jelenlevőket Narancsík Szilvia, a TV elnöke köszöntötte, és számolt be a BGA Zrt., valamint Nagyszombat megye által kiírt pályázatok megvalósításáról. Radványi Adél, a TV alelnöke az előző OV határozatainak ismertetőjét tartotta meg.

Hírdetés

A beszámolókat követően Fodor Attilát, a Comenius Pedagógiai Intézet igazgatóját köszöntötték Galántán, aki rögtön ismertette is az intézményvezetőkkel, hogy szeptember elsejétől a pedagógustörvény a 138/2019 szám alatt keresendő a törvénytárban a régi helyett. Fodor Attila szerint égetően szükséges az, hogy a pedagógusok, az igazgatók, a polgármesterek és a közösségek érdemben beszéljenek a felvidéki magyar oktatás fejlesztésének stratégiájáról, hiszen

a szlovák állam felől érkező tudatos leépítés mellett a felvidéki magyarságnak nincs kompakt jövőképe, viszont vészesen fennáll a felvidéki magyar értelmiségi rezignáltság jelensége, és egy erős politikai megosztottság, ami súlyos problémákat okoz az oktatásban is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »