Ferenc pápa üzenete Hirosimába : Csak nukleáris fegyverek nélkül virágozhat a béke

Ferenc pápa üzenete Hirosimába : Csak nukleáris fegyverek nélkül virágozhat a béke

A hirosimai atombomba felrobbantásának 75. évfordulóján Ferenc pápa üzenetet küldött a japán város prefektúrája kormányzójának, Hidehiko Juzakinak. A Szentatya a nukleáris fegyverek felszámolására buzdít a béke érdekében.

Ferenc pápa Hirosima és egész Japán lakosságához fordul, akik ezen a napon az először ledobott nukleáris bomba áldozatainak tízezreire emlékeznek. A pápa üdvözli a túlélőket. „Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy személyesen is ellátogathattam Hirosima és Nagaszaki városokba tavaly novemberi apostoli látogatásom alkalmával. Felkerestem a hirosimai Béke emlékművet és a nagaszaki Hipocentrum parkot is” – emlékezik vissza a pápa. Ezeken a helyeken lehetősége nyílt elgondolkodni arról, mennyi emberéletet oltottak ki a bombák, amelyek két várost elpusztítottak. A pápa üzenetében védelmébe veszi a szegényeket és közvetíti azok kiáltását, akik az erőszak és a konfliktusok első áldozatai.

„Ahhoz, hogy kivirágozzon a béke, mindenkinek le kell tennie a fegyvert, elsősorban a legerősebbeket és a legpusztítóbbakat, mint a nukleáris fegyverek, amelyek megbéníthatnak és elpusztíthatnak városokat, egész országokat” – írja. Végül pedig megismétli, amit 2019. november 24-én mondott a hirosimai Béke emlékműnél: „Az atomenergia háborús célokra való felhasználása erkölcstelen, ahogy erkölcstelen a nukleáris fegyverek birtoklása is. A hirosimai és a nagaszaki túlélők prófétai hangjai szolgáljanak továbbra is intelemként nekünk és a jövőbeli nemzedékeknek” – zárja üzenetét Ferenc pápa az első atombomba ledobásának 75. évfordulóján.

Hírdetés

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »