Felvidéki látszerészek segítségnyújtása Kárpátaljának

Szakértelem, összefogás, jótékonyság – e szavakkal lehetne jellemezni azt a nemes cselekedetet, melyet az Oros család látszerész szakemberei hajtottak végre az elmúlt hónapokban Kárpátalján. Önkéntesként végezték el a vizsgálatokat és adományként készítették el a szemüvegeket több mint háromszázhúsz kárpátaljai, szerény körülmények között élő magyar nemzettársunk számára.

Oros Zoltán kezdeményezésére Martin Vivien, a Petőfi Sándor Program kárpátaljai származású lévai ösztöndíjasának közbenjárására jutottak el a szakemberek a mintegy ezerötszáz lelkes Zapszony községbe.

– nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Oros Zoltán, a látszerész család Ipolyságon élő tagja.

Aprólékos szervezkedés után a szakemberekből álló csoport szeptember első felében érkezett meg Zápszony faluba.

„A nyár folyamán odahaza szerveztük és toboroztuk az embereket. Időpontokra rendeltük be az érdeklődőket” – mondta a portálunknak a zapszonyi születésű Martin Vivien.

Az Oros család a helyi óvodában rendezkedett be. A diagnózisok felállítására magukkal vitték a precíz és modern berendezéseiket is. Ezeket nem volt egyszerű átvinni az államhatáron, az ungvári konzul közbenjárásával hozhatták be Ukrajna területére.

„Az Oros testvérek erős és felkészült csapata ment Kárpátaljára. A testvéreim mellett, János öcsém fia valamint lánya férje és annak férje ment ki a hosszú hétvégére. Mindannyiunknak fontos volt a jótékonykodás” – ecsetelte a részleteket Oros Zoltán.

A helyiek először hitetlenül fogadták az Oros családot. Nem hitték el, hogy önzetlenül segítenek nekik. A vizsgálaton résztvevők szinte mindegyikének volt látószervi problémája.

Hírdetés

– mesélte a Petőfi Sándor Program lévai ösztöndíjasa. Erre kapcsolódva Oros Zoltán is megemlítette: sok páciens nem megfelelő szemüveggel rendelkezett, a megvizsgáltak között elenyésző volt azok száma, akik a szemproblémáiknak megfelelő szemüveggel rendelkeztek.

Mint Vivien elmondta, sokak az életben először kaptak megfelelő szemüveget. Egy szemüveg ára ott körülbelül egyhavi nyugdíjnak felel meg – magyarázta.

Háromszázhúsz embert vizsgáltak ki, közel négyszáz szemüveget írtak elő számukra. A szeptemberi vizsgálat után idehaza, a mindennapi munka mellett készítették el a szemüvegeket. A szemészeti kellékeket advent időszakában, december első felében adták át a kárpátaljaiaknak.

– fogalmazott Oros Zoltán.

A szemészeti problémákra kapcsolódva a látszerész szakember kifejtette: sok megvizsgált személynek volt előrehaladott szürkehályog a szemén, emellett többeknek a közel- és a távolbalátás javítására kellett a szemüveg.

Mindkét nyilatkozónk kifejtette: a kárpátaljaiak nagyon hálásak voltak, a vizsgálat idején a vendégszeretetükkel és kedvességükkel viszonozták a hiánypótló szakmai segítségnyújtást.

A decemberi szemüvegcseréről nem lehet érzelemmentesen beszámolni.

Példaértékű nemes gesztusuk a napjaink néha embertelennek tűnő világában a remény sugarát vitte el a kárpátaljai embereknek. A jótékonykodás mellett az összetartozást és a testvéri szeretetet jelképezi.

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »