"Erõs Európára és erõs magyar képviseletre" szavaztak az RMDSZ EP-képviselõjelöltjei

Hegedüs Csilla EP-képviselő jelölt Kolozsváron szavazott:

„Ma azért szavaztam hogy az erdélyi magyar közösségnek legyen erős képviselete az Európai Parlamentben, hiszen az nem volna jó, ha rólunk hoznának döntéseket, de nélkülünk. Kérem, azokra szavazzanak, akik kiállnak értünk, és ne a román nacionalista pártokra, akik biztos nem a mi értékeinket és érdekeinket fogják képviselni!” – nyilatkozta Hegedüs Csilla.

Vincze Lóránt azt nyilatkozta, hogy ő egy erős erdélyi magyar képviseletre szavazott, amely Brüsszelben harcolni fog a kisebbségek jogaiért hogy azok védelmet és megbecsülést élvezzenek az Európai Unióban.

„Azért is szavaztam, hogy Európa védje meg polgárait és kitartson a keresztény kultúra mellett. Ugyanakkor arra is, hogy Erdély fejlődhessen, a romániai magyar közösség fejlődhessen Európai Uniós forrásokból. Arra is szavaztam, hogy ez a kettős mérce, amely Romániát és más térségbeli országokat érint, megszűnjön minél hamarabb. Ugyanakkor ellene is szavaztam azoknak a politikai erőknek, amelyek elhallgattatni kívánják a magyar közösséget, és abban érdekeltek, hogy ne legyen képviseletünk Brüsszelben, az Európai Parlamentben”- nyilatkozta az EP-képviselőjelölt. Az RMDSZ EP-képviselő jelöltje Marosvásárhelyen adta le szavazatát.

Hírdetés

Sógor Csaba azt állítja, hogy egy jobb európai jövőre szavazott és arra buzdított mindenkit, hogy éljen a szavazati jogával, mert elmondása szerint ez nem csak jogunk, hanem kötelezettségünk is”.

Markó Béla szerint az Uniónak jobban oda kell figyelnie a kisebbségek akaratára.

„Nekünk egy erős és szolidáris Európa a jövőnk, számunkra nincsen más alternatíva. Ugyanakkor egy olyan Európáért kell dolgoznunk, amelyben a különböző régióknak, a különböző kisebbségi közösségeknek is szavuk van, beleszólásuk van abba, hogy milyen döntések születnek. Én erre szavaztam – nyilatkozta Markó Béla vasárnap délelőtt, miután leadta voksát a Maros megyei Marosszentkirályon”- nyilatkozta az RMDSZ egykori elnöke.

„Nyilvánvalóan tovább kell menni, mert úgy érzem, hogy az utóbbi időben elbizonytalanodott az Európai Unió, tovább kell menni az erősödés, a közös döntések, az együttműködés útján, és szükség van változásokra is: szerintem a sokszínűséget, a különböző régiók akaratát, a különböző kisebbségi közösségek hagyományait és identitását az eddigieknél jobban figyelembe kell venni”– mutatott rá Markó Béla. (közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »