Eritrea fővárosában napenergia biztosítja a közvilágítást

Eritrea fővárosában napenergia biztosítja a közvilágítást

Asmarában így már 10 kilométerre nőtt azon útszakaszoknak hossza, melyek napenergiával üzemelő utcai lámpákat kaptak. Az eritreai főváros, Asmara, idén nyáron került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az 1890-ben, eredetileg katonai helyőrségként alapított település gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, miközben elindult a modernizálódás útján.

Negatív legekből fejlődés

Eritrea nem csak Afrika, hanem egyben a globális világ egyik legszegényebb állama. Elszigeteltségét pedig többen Észak-Korea állapotához hasonlítják. Ugyanakkor az UNESCO jelentése szerint, a főváros, Asmara, afrikai viszonylatban mérve gyors léptékkel fejlődik. A modernizáció és a fejlődés egyik jele, hogy a település legforgalmasabb útjain megjelentek a napenergiával üzemelő utcai lámpák. A projekt a kínai kormány támogatásával valósult meg. Ennek keretében mintegy 300 darab, napenergiával üzemelő és energiatároló egységgel fölszerelt lámpatestet telepítettek Asmara útjaira, összesen 10 kilométeres szakaszra. A tiszta energiával hajtott közvilágítási eszközöket a forgalmas útszakaszokon és a sűrűbben lakott városrészekben helyezték el.

Hírdetés

Néhány éve kezdték

Eritrea nagyon fiatal állam a kontinensen, 1993-ban nyerte el függetlenségét Etiópiától. A fővárost nagyjából 650 ezren lakják. A városlakók néhány éve már találkozhattak az első napelemes lámpákkal, ám akkor azok telepítése nem folytatódott, magas bekerülési és üzemeltetési költségeik miatt. A technológia azonban az elmúlt néhány évben is sokat fejlődött, aminek következtében az ára is csökkent. Így a távol-keleti segítséggel megvalósított beruházás már nem próba, hanem hosszú távra tervezett fejlesztés. Megfelelő pénzügyi-technológiai feltételek esetén, Afrika óriási mértékben lenne képes hasznosítani a napenergiát. A kontinensen jelenleg elsősorban a vízerőművekből nyernek tiszta forrásból energiát. Az eddigi tapasztalatok szerint, a fejlődő országok közül a rendezett gazdasággal bírók nyitnak elsőként a megújuló energiaforrásokra, írja az origo.hu. 


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »