Erdőtűz: százakat menekítettek ki Új-Zélandon

Erdőtűz: százakat menekítettek ki Új-Zélandon

Tizenegy családi ház leégett, több száz embert kimenekítettek egy erdőtűz miatt Új-Zéland Déli-szigetén fekvő Christchurch külterületi részén – közölték szerdán a hatóságok.

Bár a páratartalom emelkedése segíti oltási munkálatokat, a heves szél táplálja tűzet, amely már 1800 hektárra terjedt ki a várost környező hegyekben. Egy helikopterpilóta meghalt, amikor oltás közben gépével kedden lezuhant.

Christchurch és a szomszédos Selwyn polgármestere szükségállapotot rendelt el, közölték, hogy a hirtelen változó szélirányok miatt kiszámíthatatlan a tűz terjedésének mértéke. A régióban az elmúlt három évben rendkívüli szárazság volt, aminek következtében a hegyoldalakban nagyon szárazzá vált a fű, emiatt könnyen lángra lobban.

Christchurch városát füst és hamu lepi el. Sam Broughton, Selwyn polgármestere elmondta, hogy az erdőtűz miatt evakuált embereket menedékközpontokban helyezték el, egy részük pedig rokonokhoz ment.

 Mintegy 130 tűzoltó szállt szembe a tűzzel Fotó: Oliver Watson / AFP  

Phil Claude helyi lakos a Radio New Zeland nevű állomásnak elmondta, neki és családjának egy füves területen keresztül kellett átszaladnia, hogy elmeneküljön a háza felé közeledő tűz elől. „Láttam a füstöt és a lángokat, ahogy a szél a házunk felé sodorta. Ekkor kiáltottam el magam, hogy kifelé, mindenki kifelé” – mondta.

Christchurch rendőrsége négyszáz családi ház kiürítését rendelte el, de az elhagyott házak száma nagyobb is lehet, mert a távozókat látva számos szomszéd is inkább a biztos menekülést választotta. Mintegy 130 tűzoltó szállt szembe a sebesen haladó tűzzel, a levegőből 14 helikopter és három repülőgép segítette munkájukat. A hadsereg lajtos kocsikkal és más műszaki berendezésekkel járult hozzá az oltási műveletekhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »