Enyhítés az ügetői merénylet ügyében – de nem Tanyi Györgynek

Jogerősen, két-két évvel enyhítette a két ifjabb Tanyi-testvér első fokon kiszabott egyaránt nyolc éves büntetését a Fővárosi Ítélőtábla annak a büntetőeljárásnak a lezárásaként, ami a több mint húsz évvel ezelőtt, a budapesti ügetőn történt merénylet kapcsán indult újra 2014-ben. A kilencvenes évek alvilágának ökleként is emlegetett elsőrendű vádlott, Tanyi György első fokú büntetését helyben hagyták – így jogerősen tíz év fegyházat kapott. A vádlottak bűnösségét előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletében állapították meg. A pénteki ítélethirdetésen a vádlottak több hozzátartozója és ismerőse megjelent, köztük Tasnádi Péter.

1996-ban a Fiumei Úti Sírkert irányából négyszer rálőttek az alvilági kapcsolatokkal is jócskán rendelkező ügetőhajtóra, Lakatos Csabára. Három lövedék el is találta a sportolót, a nyakán, a törzsén és a lábán – életét a szakszerű orvosi beavatkozás mentette meg, ám maradandó sérülései alakultak ki.

Néhány perccel a történtek után a temető egyik oldalán a rendőrök feltartóztatták Tanyi György két öccsét, akiknél egy pisztolyt találtak. Mivel azonban a lefoglalt lőfegyverről kiderült, nem azzal követték el a bűncselekményt, az ügyet nagyon hamarosan lezárták.

Koncepciós eljárás?

Alig négy évvel ezelőtt azért nyitották ki újra az aktát, mert az olajozásban érintett ContiCar és a kecskeméti maffiaper egyik hírhedt alakja, Radnai László – hasonlóan több régi ügyhöz – terhelő vallomással állt elő. A Tanyi-testvérek mellett B. Lászlót gyanúsították meg elkövetőként – ő beismerő vallomást tett. Rajta kívül egy további bűnsegéd, V. Róbert is beterhelte Tanyiékat, illetve beismert.

A védelem arra hívta fel a figyelmet, hogy az imént említett férfiak mindannyian kedvezményekben részesülhettek beismerő vallomásukért cserébe. Tanyi György védője, Kadlót Erzsébet kiemelte, Radnai az utóbbi években egy sor régi ügyben tett vallomást az egykori magyar alvilág több ismert személye ellen.

http://mno.hu/

„Cipőt a cipőboltból, terhelő vallomást Radnaitól”

Hírdetés

– fogalmazott még az elsőfokú eljárásban az ügyvédnő, aki indítványozta, a bíróság hallgassa meg Csüllög Zsigmondot, a Brazil becenevű Ferencsik Attilát, valamint Drobilich Gábort, a fővárosi éjszakai élet ismert figuráit. Állítólag ők is jelen voltak azon a titkos leányfalui találkozón, ahol Tanyi György beszélt a merénylet elkövetéséről, és ami alapján Radnai a terhelő vallomását tette.

A bíróságnak nem kellett Csüllög és a Brazil vallomása

Csakhogy sem a törvényszék, sem a tábla nem volt kíváncsi a védelem fenti tanúira. A másodfokú bírói tanács vezetője, Máziné Szepesi Erzsébet a pénteki ítélethirdetésen jelezte, a nyomozati szakban Csüllögöt és a Brazilt szembesítették a koronatanúval, melynek során előbbi határozatlannak bizonyult abban, hogy jelen volt-e az ominózus megbeszélésen, utóbbi pedig kifejezetten tagadta, hogy tudna bármit. Az ítélőtábla szerint egyébként V. Róbert és B. László vallomásai egyértelműen azt mutatják, hogy nem a nyomozó hatóság koncepcióját mondták fel, hanem saját emlékeiket adták elő – például voltak kisebb eltérések a beszámolóikban, ami húsz év múltán természetes. A vádlottak bűnösségét erősítették meg a híváslisták is – tette hozzá a bíróság.

A bíróság azt is leszögezte, nem befolyásolja a bűnösség megállapíthatóságát az, hogy – amint arra a Kadlót Erzsébet rámutott –

az ügyészség nem tudta megnevezni a bűncselekmény indítékát,

azaz hogy miért akarhatta Tanyi György meggyilkolni azt a Lakatos Csabát, akivel egyébként jó viszonyban volt, elmondások szerint köztük vita, tartozás nem állt fenn.

Az idő nem az elsőrendűnek dolgozott

Az ítélőtábla az enyhítés okát az időmúlásban jelölte meg. Tanyi Györgynél az enyhítés elmaradásának indokául pedig Máziné Szepesi Erzsébet elmondta, a vádlott cselekvősége súlyát figyelembe véve az időmúlással együtt is az első fokú büntetést tartották arányosnak. A legidősebb testvér egyébként korábban házi őrizetben volt, akárcsak öccsei, de pénteken már a tököli börtönből szállították a táblabíróságra – nemrég kezdte meg egy másik, testi sértési ügyben kiszabott szabadságvesztését.

A férfi decemberben az utolsó szó jogán arról beszélt, hogy alvilági személyekhez közel kerülve

egykori ökölvívóként sokszor használta testi erejét az éjszakában, de egy fegyveres merénylet távol áll tőle. 

A két fiatalabb Tanyi-fivér egyébként láthatóan megkönnyebbült az ítélet hallatán. A harmadrendű vádlott védője, Gugi Rita számítása szerint a jogerősen kiosztott hat évből ügyfelének az előzetes és a házi őrizet levonása után alig három éve van hátra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »