Elstartolt a falugazdász program

Elstartolt a falugazdász program

A Szlovákiai Agrárkamara (AKS) az ország déli régióiban beindította a falugazdász programot. A falugazdászok jövőbeni feladatairól Patasi Ilona, az AKS elnöke tájékoztatta lapunkat.

„A gazdák nemzeti szintű vagy uniós pályázati lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatása és az ezt célzó rendezvények megszervezése felettébb lényeges számunkra. Ugyanígy fontosnak tartjuk, hogy segítsünk a pályázati dokumentumok összeállításában és ellenőrzésében” –hangsúlyozta az AKS elnöke. Szerinte a gazdákat szakmai tanácsadással kell segíteni, konkrétan a gazdálkodásukat érintő kérdésekben. Lényeges a beszerzési és értékesítési árak ismertetése (vetőmag, műtrágya, növényvédő szerek, élőállat stb.). Ezt ugyancsak részletezi a falugazdász program.

Hírdetés

„A mai kiélezett versenyben elkerülhetetlen az értékesítési csatornák felkutatása, kapcsolattartás a felvásárló központokkal és a gazdák ezzel kapcsolatos tájékoztatása. A program lényeges pontjai között szerepel a termeléssel, a feldolgozással és az értékesítéssel kapcsolatos tanácsadás. A gazdák és a vidéki lakosság által megfogalmazott kérdések összegyűjtését, valamint ezen kérdések megfelelő intézményekhez és szakmai szervezetekhez való továbbítását is szem előtt tartja a most beindított program” – mondta Patasi Ilona.

A gazdálkodóknak segíteni kell a kereskedelmi vagy az egyéb nyilvántartásba vételi eljárásokban. A termeléshez, a feldolgozáshoz és az értékesítéshez szükséges szakhatósági engedélyeztetés elősegítése szintén fontos eleme a sikeres gazdálkodásnak. „Segítségnyújtásra szorulnak a gazdálkodók a térinformatikai (GSAA) támogatási kérelem megrajzolásánál, valamint az ahhoz tartozó nyomtatványok kitöltésében. Tájékoztatni, segíteni kell a gazdákat a közvetett és közvetlen pályázati kifizetések lehetőségeiről, valamint a földtörvényben történő változásokról is” – tette hozzá az AKS elnöke. (sus)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »