Elképesztő összegért kelt el a világ legnagyobb gyémántja

Elképesztő összegért kelt el a világ legnagyobb gyémántja

A valaha talált ötödik legnagyobb, 910 karátos, drágakő minőségű gyémántot hétfőn egy tenderen értékesítették Belgiumban.

Az antwerpeni eladás részleteit és a vásárló kilétét nem hozták nyilvánosságra, annyit tudni csupán, hogy a drágakőért negyvenmillió dollárt (tízmilliárd forint) fizettek a Gem Diamonds Limited gyémántbányászati cég bejelentése szerint.

A golflabdánál nagyobb, színtelen, IIa típusú – a természetes gyémántok alig 1-2 százalékát adó – gyémántot januárban bányászták ki a leshotói Letseng bányából. Az onnan kitermelt gyémántokat általában kiemelkedően magas karátonkénti áron vásárolják meg.

Korábban egy gyémántszakértő a Financial Timesnak nyilatkozva már megjósolta, hogy a gyémánt akár 40 millió dollárt is érhet.

A Letseng bányában talált eddigi legnagyobb gyémánt a 603 karátos Lesotho Promise volt, amelyre 2006-ban bukkantak. A gyémántért egy évvel később 12,3 millió dollárt (3 milliárd forintot) adott egy vásárló.

Lesotho a Dél-afrikai Köztársaságba beékelődött kis, szegény, hegyvidéki ország. A Letseng bányában talált drágaköveket antwerpeni aukciókon értékesítik. A bánya 30 százalékban a lesothói kormány, 70 százalékban a Gem Diamonds vállalat tulajdona.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »