Elkaszálták a smeres javaslatot az alkotmánybírók megválasztásáról. Kotlebáék kijátszották Ficoékat

Elkaszálták a smeres javaslatot az alkotmánybírók megválasztásáról. Kotlebáék kijátszották Ficoékat

Bár kedd este úgy tűnt, hogy a Smernek végül sikerült megváltoztatnia az alkotmánybírók megválasztásáról szóló törvényt, végül belebukott a próbálkozásba. Kilencven támogató szavazat helyett csak 55-öt kapott, és minden jel szerint Kotlebáékon csúszott el a javaslat – és így Robert Fico számára egyre távolabbinak tűnhet a vágyott alkotmánybírói poszt.

Az SNS és a Smer közös javaslataként beterjesztett törvény lényege az lett volna, hogy az egy hónap múlva esedékes új alkotmánybírók megválasztásánál az államfőnek már ne legyen beleszólási joga. Egyesek szerint a törvényjavaslat célja az volna, hogy megnyissa az utat Robert Fico előtt az alkotmánybírói székhez, amivel a Smer jelenlegi elnöke 12 évre érinthetetlenséget kapna.

A tegnapi szavazáson az ellenzéki képviselők nagy része távozott az ülésteremből, ám a Smer joggal bizakodott abban, hogy meg lesz a szükséges 90 szavazat: számított ugyanis Kotlebáék támogatására is. Ők azonban végül nemmel szavaztak.

Ki hogyan szavazott?

A javaslatot Marek Maďaričon kívül a Smer összes képviselője, az egész SNS-es frakció és az egész Most-Híd frakció támogadta Peter Kresák kivételével, aki tartózkodott. Az ĽSNS, a Sme rodina és az eddig kormányt támogató, Sme rodinából kiugrott három képviselő tartózkodott. A 99 jelenlévő parlamenti képviselőből tehát csak 55-en támogatták a javaslatot.

Hírdetés

Marián Kotleba állítása szerint az alkotmánybírók megválasztása kapcsán csak „játszadoztak” a koalícióval. A szlovák szélsőségesek elnöke a következőképp indokolta, hogy a korábbi támogatásuk ellenére most elkaszálták a javaslatot:

A Smer a kudarcot csak annyival magyarázza, hogy „egyszerűen nem volt elég támogató szavazat”.

A javaslat egyébként azon kívül, hogy kigolyózta volna az alkotmánybírók megválasztásából a mindenkori államfőt, a parlament kezébe adta volna a választást úgy, hogy a legalább 90 szavazatot begyűjtő jelöltek automatikusan alkotmánybírókká váltak volna. A 90-nél kevesebb, de 75-nél több szavazatot kapók pedig bekerültek volna a következő körbe.

Érdekes változás lett volna, hogy az alkotmánybíróság elnökét sem az államfő nevezhette volna ki, hanem az alkotmánybírók maguk közül. A javaslatot az ellenzéki politikusokon kívül Lucia Žitňanská is kritizálta, szerinte ennyire közel az kinevezésekhez nem lett volna célszerű megváltoztatni a törvényt.

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »