Elfogatóparancsot adtak ki a Romero érsek meggyilkolását elrendelő Álvaro Rafael Saravia ellen

Elfogatóparancsot adtak ki a Romero érsek meggyilkolását elrendelő Álvaro Rafael Saravia ellen

Rigoberto Chicas salvadori bíró letartóztatási parancsot adatott ki Álvaro Rafael Saravia egykori katonatiszt ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő rendelte el Óscar Romero érsek meggyilkolását 1980-ban. Médiajelentések szerint Saravia az Amerikai Egyesült Államokban, ismeretlen helyen tartózkodik.

Az ACI Prensa katolikus hírportál október 24-i közlése szerint a most hetvennyolc éves Alvaro Rafael Saraviát terheli a felelősség Óscar Romero (1917–1981) meggyilkolása miatt. Mint ismeretes: a salvadori érsek 1980. március 24-én szentmisét mutatott be egy kórházi kápolnában, amikor lelőtték. Meggyilkolása miatt mindeddig még senki sem került bíróság elé, bár Álvaro Rafael Saravia egykori katonatiszt ellen 1993-ban keresetet nyújtottak be, amelyet azonban elutasítottak, mivel egy akkor hatályos amnesztiatörvény akadályozta a polgárháborúval kapcsolatos büntetőjogi eljárásokat. Az ügyet 2017-ban nyitották meg újra, miután visszavonták az amnesztiatörvényt.

Rigoberto Chicas salvadori bíró szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy Saraviát felelősség terheli Romero meggyilkolása miatt, ezért a helyi rendőrség és az Interpol is keresi őt. Médiajelentések szerint a gyanúsított az Amerikai Egyesült Államokban, ismeretlen helyen tartózkodik – közli az MTI.

A salvadori érsek ellen 1980-ban elkövetett merénylet nagy társadalmi felháborodást keltett. Meggyilkolását követően véres polgárháború tört ki Salvadorban – az 1992-ig tartó konfliktus során több mint 75 ezer ember halt meg az észak-amerikai országban.

Hírdetés

Óscar Romerót – aki fellépett a társadalmi igazságosságért, kiállt a szegényekért, és politikai reformokat követelt a salvadori katonai diktatúrában – Ferenc pápa mártírnak nevezte, amikor október 14-én Rómában szentté avatta.

Forrás: Kathpress; KNA; MTI

Fotó: ACI Prensa

Magyar Kurír
(gj)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »