Elegük lett a rasszista szurkolótársaikból, saját klubot alapítottak

Elegük lett a rasszista szurkolótársaikból, saját klubot alapítottak

Az erőszakos, szélsőséges szurkolókból lett elege néhány ezer izraeli fanatikusnak, amikor megalapították saját futballcsapatukat. A Beitar Jeruzsálem szurkolói több alkalommal is saját csapatuk kárára voltak, ugyanis a nagy múltú izraeli klub miattuk már többször is pontokat veszített és bírságokat kellett fizetnie. Benjamin Netanjahu és több más Likud párti politikus is az arab- és muszlimgyűlölő Beitar Jeruzsálem szurkolója.

A Beitar Jeruzsálem a kormányzó Likud párt kedvenc csapata, a kék-sárgák mérkőzésein átlagosan 13 ezren szurkolnak. 4000 drukker mégis hátat fordított a csapatnak. Elegük lett a rasszista keménymagból, a La Familia nevű csoportból, amelynek tagjai rendszeresen szidják az Izraelben élő arabokat.

„Ha a stadionba mentünk, olyan érzésünk volt, mintha az alvilággal mennénk focimeccsre, egy rasszista és militáns bűnszervezettel, amely velünk szemben is erőszakot alkalmazott” – mondta az egyik távozó szurkoló.

A szakadárok saját klubot alakítottak Beitar Nordia néven. A Nordia szó a magyar származású Max Nordaura, a cionista mozgalom egyik alapítójára utal.

„Láttuk a szurkolók rasszizmusát, a csapat igazi rasszizmusát és azt, hogy hogyan bántak a muszlim játékosokkal, azokkal, akiknek egyetlen célja az volt, hogy a csapatukért játsszanak. Sajnos láttuk a rasszizmusukat. Úgyhogy én és még úgy 4000 szurkoló megalapítottuk a Beitar Nordia Jeruzsálemet, és a célunk az, hogy megállítsuk a Beitar rasszizmusát” – mondta egy palesztin szurkoló.

A Nordia csapatkapitánya, Tzion Zaken a Beitar Jeruzsálemből érkezett.

„A Beitar Nordia az egyetlen olyan klub Izraelben, amelyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a rasszizmus ellen harcoljon. Hálás vagyok a klub szurkolóinak, akik múltban évekig próbáltak változtatni a dolgokon a Beitar Jeruzsálemnél, és amikor látták, hogy hiába fáradoznak, akkor sem adták fel, hanem megalapították a Beitar Nordiát” – nyilatkozta a kapitány.

A rasszista balhékért a Beitar Jeruzsálemet rendszeresen bünteti az izraeli labdarúgó szövetség. A klub az első osztályban játszik, míg a Beitar Nordia a harmadosztályban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »