D. Sassoli: Az EU költségvetéséből hiányzik 230 milliárd euró

D. Sassoli: Az EU költségvetéséből hiányzik 230 milliárd euró

Az Európai Parlament (EP) továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjához. Szerintük az új többéves pénzügyi keretnél,  az EU jövőbeni 2021-2027 közötti hétéves költségvetésével kapcsolatban sok még a megoldandó kérdés,  és ehhez hiányzik több száz milliárd euró.

Erről kedden, az EU hosszú távú költségvetésével kapcsolatosan több találkozó lebonyolítása után az Európai Parlament elnöke, David Sassoli nyilatkozott. Tárgyalások, csütörtök délután Brüsszelben kezdődő rendkívüli uniós költségvetési csúcstalálkozót megelőzően zajlottak.

– mondta Sassoli. Elmondta, hogy megvitatta a kérdést az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, aki előkészítette a hétéves költségvetés legújabb javaslatát.

Michel ezt a javaslatot előterjesztette a 27 tagú unió állam- és kormányfőinek, akik a csúcstalálkozón próbálnak valamiféle kompromisszumot elérni, vagy megállapodnak egy újabb rendkívüli költségvetési csúcstalálkozón – valószínűleg március közepén.

Hírdetés

– magyarázta Michel. Egy héttel ezelőtt (február 12-én) az EP elnöke rámutatott, hogy a parlament nem támogat egy olyan többéves pénzügyi keretről szóló megállapodást, amely korlátozná az uniós polgárok javát szolgáló fő programokat.

Michel hétéves költségvetési javaslata 1,094 billió euró, azaz az EU 27 tagú GDP-jének 1,074% -a.

Az Európai Bizottság (EK) az EU GDP-jének 1,114% -os küszöbjét javasolta (2018-tól 1,134 trillió EUR állandó értéken),

 miközben az Európai Parlament az ambíciózus költségvetési elképzeléseiben az EU GDP 1,3% -ára emelné a kiadásokat.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »