Csökkent, de még mindig nagy a szegénység a romániai lakosság körében

Csökkent, de még mindig nagy a szegénység a romániai lakosság körében

Romániában él az Európai Unió szegényeinek 6 százaléka, Olaszország 10 százalékkal, Németország, valamint Nagy-Britannia is 10 százalék körüli értékkel szerepel a statisztikában. Tény, hogy sok román állampolgár él életvitelszerűen külföldön.
 
Tavaly 6,3 millióra csökkent a szegénységben élő romániai lakosok száma, ez 700 ezerrel jelent kevesebb nélkülözőt, mint ahányan 2017-ben voltak, de még így is

a lakosság mintegy 33 százalékát teszik ki a nehéz sorban élők

Hírdetés

– jelentette be Sergiu Oprescu, az Alpha Bank Románia ügyvezető igazgatója az általa vezetett pénzintézet elemzése alapján.

A dokumentumból ugyanakkor arra is fény derül, hogy a romániai lakosság által a bank rendelkezésére bocsátott arányszám alacsonyabb, mint az Olaszország vagy Németország által szolgáltatott, tény viszont a gazdasági elemzők szerint, hogy Románia lakosságának 17,5 százaléka külföldön él.

Az elemzés úgy számol, hogy tavaly az Európai Unió 113 millió polgára, vagyis a lakosság nagyjából 22 százaléka élt szegénységben.

Arányait tekintve a romániai nélkülözők az EU szegényeinek 6 százalékát jelentik.

Olaszország közben 10 százalékkal, Németország, valamint Nagy-Britannia is 10 százalék körüli értékkel szerepel a statisztikában. Az Alpha Bank elemzése arra is kitér, hogy a 17,5 százalékos aránnyal Romániának van a legtöbb külföldön élő polgára. Kiderül továbbá, hogy ugyan a nagy munkaerőhiányban a romániai vállalkozók elkezdtek többek között vietnámi munkásokat is alkalmazni, az országban azonban a migránsok aránya igen alacsony, alig 0,3 százalékot jelent. Ennél kisebb arányt csak Litvániában jegyeztek, ahol a lakosság 0,2 százalékát jelentik a bevándorlók. A jelentés ugyanakkor aggasztónak nevezi az emigrálók és a migránsok közötti arányt – mint érvelnek, 2050-re a romániai lakosság mintegy 30 százaléka idősebb lesz 65 évesnél.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »