Békássy Szabolcs háziorvos: csak fellélegzés a tesztelésben az új lehetőség

Békássy Szabolcs háziorvos: csak fellélegzés a tesztelésben az új lehetőség

Nincs megfelelő kapacitás az egészségügyben, ezért járványügyi szempontból rendkívül kockázatos, hogy a hatósági intézkedések az esetszám-növekedés miatt lelassultak – vélekedik a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója.

Előremutatónak tartja, hogy az új eljárásrend szerint a háziorvosok is karanténba küldhetik a koronavírus-fertőzésgyanús betegeket.

“A PCR-rendelés módszertana egyértelmű és egyszerű, ám a távkonzultáció veszélye, hogy telefonon keresztül nem lehet könnyen megkülönböztetni az influenzát a koronavírustól” – fogalmazott Békássy Szabolcs az InfoRádiónak adott interjújában.

Úgy érzi,

a hatósági ügymenetek a kapacitáshiányok miatt rendkívüli mértékben lelassultak, ezért számos esetben koronavírus-fertőzés tüneteit mutató pácienseknél is késett a hatósági intézkedés,

ezáltal járványügyi szempontból nagy kockázatot jelentett a késés az elkülönítésben. Ebben viszont előremutató volt, hogy a háziorvos saját hatáskörben hozhat döntést arról, hogy valaki koronavírusos-e.

Hírdetés

A mintát közben továbbra is az Országos Mentőszolgálat egységei veszik le.

Békássy Szabolcs ugyanakkor arról is beszélt, hogy az emelkedő esetszámok mellett a telefonos konzultációk is jelentős terhet rónak a háziorvosokra.

Hozzátette:

egy átlagos orvosi praxisban akár napi 60-70 ilyen telefonhívást is fogadni kell,

és sok esetben orvosszakmai döntést kell hozni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »