Az SaS képviselője mentené meg a Csallóköz ivóvizét

Az SaS képviselője mentené meg a Csallóköz ivóvizét

Anna Zemanová (SaS) parlamenti képviselő útjára indította a Csallóköz ivóvízkészletének megóvására irányuló nemzeti projektet. A képviselő célja olyan hatékony megoldásokat találni, amelyek megakadályozzák a felszín alatti vizek szennyeződését a védett vízgazdálkodási területen. A szakemberek és az aktivisták a képviselő honlapjára küldhetik az ötleteiket. Zemanová kedden sajtótájékoztatón beszélt erről.

A képviselő a nyár végéig várja az ötleteket. Ezután konzultál a szakértőkkel és a kormány elé terjeszti a projekteket. „Van elképzelésem, de a célom nem az, hogy ne korlátozzak senkit, ha van ötlete. Már most is kapunk leveleket” – közölte Zemanová. Példaként a Slovnaftban történt balesetet említette, amikor többen is olyan ötlettel álltak elő, amely megakadályozta a szennyeződést.

Hírdetés

– mondta Zemanová.

Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára kijelentette, a minisztérium partnerként vesz részt a projektben. „A vízkészlet védelme a cél. Lehet, hogy az elképzelést csak az egyes beruházások rovására lehet megvalósítani, de ez még mindig olcsóbb, mint ha esetleges később egy környezeti katasztrófa okozta károkat kellene helyreállítani” – mondta Galek. Kijelentette, hogy ha a Družba olajvezetéket csatlakoztatni kell a schwechati finomítóhoz, az csak a Csallóköz elkerülésével lehetséges. Ez a kormányprogramban is szerepel.

Juraj Droba, Pozsony megye elnöke elmondta, a megyei önkormányzat kérte a Pozsony-Schwechat olajvezeték Csallóközön keresztül haladó tervezetének törlését a pályázatok közül.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »