Az MTA friss kutatása is alátámasztja, hogy a klímamozgalmak főleg nőket mozgósítanak

Az MTA friss kutatása is alátámasztja, hogy a klímamozgalmak főleg nőket mozgósítanak

Az elmúlt  időszakban jelentősen növekedett a zöld aktivizmus, ami világszerte megfigyelhető, hiszen több nemzetközi mozgalom is indult, és például az Extinction Rebellion-hoz és a Fridays For Future-hoz kapcsolódva Magyarországon is számos demonstráció volt a közelmúltban. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) klímaaktivizmus kutatócsoportjának tagjai, Mikecz Dániel és Oross Dániel, kiterjedt kutatást folytattak annak érdekében, hogy feltérképezzék, hogy az új zöldmozgalmak elsősorban kiket mozgósítanak. A május és szeptember között tartott budapesti klímatüntetések résztvevőit vizsgálva a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a megmozdulások többnyire a nőket illetve a fiatalokat szólították meg sikeresen. Az eredmények egyébként egybevágnak a nemzetközi tapasztalatokkal.

A Greta Thumberg által motivált, főleg fiatal nőket tömörítő, új szülésellenes mozgalom és “a férfiak jobban szennyezik a környezetet” jelszó felbukkanása is ráirányították már a figyelmet, hogy az új keletű zöldmozgalmak kibontakozása kapcsán lényegében az ökofeminizmus megerősödéséről is beszélhetünk. Kérdés, hogy korunk nyugati társadalmaiban a nők körében miként és miért lel egy időben táptalajra a környezetvédő szellem és a férfihibáztató, androfób irányultság. Ha távolabb nem is merészkedhetünk a konklúziókban, annyit talán megkockáztathatunk, hogy mindez azt mutatja, hogy a feminizmus minden vívmánya ellenére növekszik a nők szorongása a társadalommal, a környezettel, és a férfiakkal szemben. További kérdés azonban, hogy igaza van e azoknak, akik szerint körmönfontan kimódolt hisztériakeltésről van szó, amit leginkább a nők szorongására, negatív életérzésére alapoztak. Ezt a gyanút leginkább az ébresztheti fel, hogy a hirtelen felerősödő zöldmozgalmaknak nincs konkrét, égető társadalmi problémákon nyugvó, húsba vágó vetülete.

Hírdetés

Az MTA kutatásának köszönhetően mellékesen arra is fény derült, hogy a résztvevők inkább baloldali beállítottságúak, és főleg a közvélemény figyelmének felkeltése és a politikusokkal szembeni nyomásgyakorlás céljából járnak tüntetni. Gyakori körükben a petíciók, nyílt levelek aláírása, a politikai ügyekkel kapcsolatos megnyilvánulások a közösségi médiában. Tehát a férfiak érdekeit szem előtt tartva észre kell vennünk, hogy a közbeszédet, a közéletet, a politikát tovább erősödő tendenciával tematizálják a nők, és ez az erősödő aktivitás akár előrevetítheti azt is, hogy a férfiak problémái, problémafelvetései a megfelelő érdekképviseletek és társadalmi aktivizmus hiányában még inkább háttérbe szorulhatnak.

Forrás:G7.hu cikke nyomán


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »