Augusztus végéig 124 személy folyamodott menedékjogért Szlovákiában

Augusztus végéig 124 személy folyamodott menedékjogért Szlovákiában

2018 elejétől augusztus végéig 124 személy folyamodott menedékjogért Szlovákiában, eddig ketten kapták meg. További tíz személy kiegészítő védelemben részesült. Erről Petra Achbergerová, a Belügyminisztérium Migrációs Hivatalának osztályvezetője tájékoztatott pénteken.

Jelenleg összesen 30-35 migráns tartózkodik Szlovákiában, három menekülttáborban. Achbergerová tájékoztatása szerint ők is a menedékkérők közé tartoznak, a minisztérium jelenleg ellenőrzi a menedékkérelemben felsorolt indokokat.

Az osztályvezető hozzátette: a nemzetközi védelem alatt álló személyek dolgozhatnak vagy tanulhatnak Szlovákiában, és azon kívül, hogy a parlamenti választásokon nem szavazhatnak, ugyanazok a jogok illetik meg őket, mint a szlovák állampolgárokat.

Hírdetés

Achbergerová elmondása szerint a menekülteknek Szlovákiában menedékjogért kell folyamodniuk. Ezt követően mintegy 30 napot töltenek a homonnai menekültközpontban, ahol a hatóságok elvégzik az elsődleges intézkedéseket – megvizsgálják az egészségi állapotukat és átvilágítják őket a biztonsági egységek. Ezután a minisztérium munkatársai kikérdezik őket arról, miért folyamodtak menedékjogért. Az információk hitelességét szigorúan ellenőrzik.

 

„Ha bebizonyosodik, hogy az illető megfelel azoknak a feltételeknek, melyek alapján menedékjog vagy kiegészítő védelem nyújtható, amely a nemzetközi védelmi státusz egy formája, akkor nemzetközi védelem alá kerül, és a hivatalunk segíti az integrációját” – magyarázta az osztályvezető. A menedékkérők integrációját segíti az európai Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap, illetve az olyan civil szervezetek is, mint például a pozsonyi Adra, vagy a kassai Marginal.

Tavaly 166 menedékkérelmet vett nyilvántartásba a szlovák Belügyminisztérium. 29 személynek nyújtottak menedékjogot, 25 személy részesült kiegészítő, és 54 nemzetközi védelemben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »