A születési szám azonosítóként való megszüntetéséről tárgyal ma a kormány

A születési szám azonosítóként való megszüntetéséről tárgyal ma a kormány

Denisa Saková belügyminiszter asszony javaslata alapján ma tárgyalja a kormány annak lehetőségét, hogy fokozatosan megszűnne a születési számok mint személyi azonosítók használata a hatósági adatbázisokban. Helyettük egyéb fizikai azonosítók kerülnének bevezetésre.

A szaktárca álláspontja szerint egy új rendszerrel nagyobb biztonságban lennének az állampolgárok személyes adatai. A születési szám azonosítóként már nem tölti be megfelelően a szerepét, kiosztása során túl sok a hibalehetőség, előfordulhat duplicitás, ráadásul a számsorból kiderülnek olyan személyes adatok (születési idő, nem), amelyekkel könnyen vissza lehet élni.

A Szlovák Hírügynökség információi szerint a személyi igazolványon ezekből az új azonosítókból generált, minden azonosíthatóságot nélkülöző számsort fognak majd feltüntetni, miután fokozatosan kivezették a születési számokat.

Hírdetés

Ezeket az alapvető azonosítókat egyébként a hatóságok generálnák, az állampolgárok számára nem is lennének hozzáférhetőek, pusztán a különböző szervek belső kommunikációjában használnák őket azonosítóként.

A tervek szerint a születési számok sem tűnnének el rögtön az adatbázisokból, a szaktárca, hagyatkozva a nemzetközi tapasztalatokra, tízéves intervallumot jelölt ki a rendszer teljes bevezetésére.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »