A madagaszkári hatóságok jóváhagyták Radu Mazãre kiadatási kérelmét

A madagaszkári hatóságok jóváhagyták Radu Mazãre kiadatási kérelmét

A madagaszkári hatóságok jóváhagyták Radu Mazăre, egykori konstancai polgármester kiadatási kérelmét – jelentette be kedden Ana Birchall ügyvivő igazságügyi miniszter.

A tárcavezető szerint a román hatóságok őrizet alatt szállítják haza a volt konstancai polgármestert.

Hírdetés

Radu Mazărét múlt héten vette őrizetbe a madagaszkári rendőrség a román hatóságok által kiállított nemzetközi körözés alapján.

Mazăre több mint egy évvel ezelőtt hagyta el az országot, és Madagaszkáron próbált politikai menedékjogot kérni.

Radu Mazăre, Konstanca volt polgármestere ellen több bírósági ítélet született Romániában, több közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben. Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték. A vádirat értelmében – anyagi haszon fejében – olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza. A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »