A Forbes idén is kiadta a legbefolyásosabb magyar nők listáját – Varga Judit uniós államtitkár nem örült a jelölésének

A Forbes idén is kiadta a legbefolyásosabb magyar nők listáját – Varga Judit uniós államtitkár nem örült a jelölésének

A nagy múltú amerikai Forbes gazdasági magazin magyar kiadása immár ötödik alkalommal készítette el “A legbefolyásosabb magyar nők” éves listáját, amit ezen a helyen tekinthetünk meg. A Forbes közlése szerint a legbefolyásosabb magyar nők listája egy céginformációs rendszer és több háttérbeszélgetés felhasználásával készült, majd a végső sorrendről a jelöltek elmúlt egy éves tevékenységét is figyelembe véve döntött a szerkesztőség.

Szembetűnő, hogy ez egy olyan lista, amely nemi alapon tesz különbséget, nem versenyezteti egymással a nőket és a férfiakat. Létrehozását nyilván az motiválta, hogy a Forbes által rendszeresen elkészített legvagyonosabb, legsikeresebb emberek listájáról a nők rendre lecsúsznak. “Az 50 leggazdagabb magyar” című listát ezen a helyen tekinthetjük meg. Láthatjuk, hogy csupán az ötvenedik helyen tűnik fel egyetlen női név. Ezt persze a feministák kommentálhatják úgy is, hogy mindez a “rendszerszintű nőelnyomás” eredménye, mások viszont egészen egyszerűen azt a következtetést vonhatják le, hogy a nőkből hiányzik a vállalkozói kedv, az innovatív szellemiség, ami kockázatkerülő mentalitással társulva kizárja, hogy a nők jelentősebb pénzügyi csúcsteljesítményeket érjenek el önállóan, saját erőből.

Hírdetés

Azonban a “befolyás” egy pénzben kevésbé mérhető, viszont sokkal inkább ráhatási lehetőségben megnyilvánuló hatalom. Ezen a téren pedig valószínűleg érdemes külön mérlegre tenni a nők lehetőségeit. Legalábbis mindenképpen ezt mondja a Forbes magazin a kifejezetten a “befolyásos” nőket rangsoroló listájának megalkotásával. És meglehet, hogy igazuk is van, hiszen a listán olyan hatalmas vállaltok csúcsvezetői székeiben találunk nőket, mint a Microsoft, Vodafone Magyarország, RTL Magyarország, TV2, K&H Bank, Richter Gedeon, Bayer Hungária, Shell Hungary, Henkel Magyarország, Spar Magyarország, Magyar Posta Biztosító, Volánbusz, és még sorolhatnánk hosszan. És még azok is kifejezetten említésre méltóak lennének, akik fel sem kerültek erre a listára. Nem biztos, hogy a legjobb fényt veti a nőkre az a következtetés, amit ebből sokan levonhatnak: ha a nők kézzel foghatóan megnyilvánuló befolyása létezik, mégis annak hátteréből hiányoznak a személyes üzleti sikerek, úgymond az eredmények, akkor sokkal inkább talán valaki pozícióba helyezte ezeket a nőket, és nem egy értékalapú megmérettetésben vívták ki “befolyásukat”. Lényegében valami hasonló dolgot írt Varga Judit, Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár is egy Facebook posztban, amelyben visszautasította, hogy felkerült erre a listára:

Persze, még az egyébként kifejezetten dicséretes alapvetéseket megfogalmazó államtitkár asszony gondolatai sem teljesen mentesek a feminizmustól. “A nőknek többet kell küzdeni az elismerésért” állítja egy félmondatában, de ez erősen kétséges, például pont akkor, amikor a nőkkel kapcsolatos társadalmi értékszemlélet egyre inkább a “befolyást”, a befolyással való üzérkedést, idézve Varga Juditot a “hamis eredményeket” díjazza, mintsem a személyes teljesítményt.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »