A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye ellen tiltakoztak Bukarestben a #Rezist mozgalom tagjai

A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye ellen tiltakoztak Bukarestben a #Rezist mozgalom tagjai

Vörös festéket öntött a #Rezist mozgalom néhány tagja az igazságügyi minisztérium székházának lépcsőjére, tiltakozásképpen az ellen, hogy agresszív elítélteket engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján – adta hírül az Agerpres.
A tiltakozók piros festéket öntöttek az igazságügyi tárca épületének lépcsőjére, ahova néhány kést, valamint Tudorel Toader minisztert ábrázoló képet is dobtak. Két rendbontót bekísértek a rendőrségre.

A spontán tiltakozást az váltotta ki, hogy a hétvégén halálosan megkéseltek egy fiatalembert Medgyesen.

Mint kiderült, a három gyanúsított közül kettő a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján szabadult a börtönből, a harmadik szintén visszaeső bűnöző. A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye (2017/169-es törvény) értelmében minden, nem megfelelő fogva tartási körülmények között letöltött harminc napért hat nappal lerövidül a foglyok büntetése.

Hírdetés

A jogszabályt bíráló kritikákra reagálva Tudorel Toader igazságügyi miniszter azt írta hétfőn a közösségi oldalra, hogy

a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte,

az ő miniszteri mandátumában az csak életbe lépett.

„Több ízben is hangsúlyoztam már, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét a szakértői kormány kezdeményezte, hogy a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (előző összetételében) jóváhagyta azt, hogy a parlament fogadta el, hogy kevéssel miniszteri kinevezésem után lépett életbe, és hogy a hatástanulmányt nem a törvény életbe lépése után kell készíteni” – írja Toader Facebook-bejegyzésben.

Florin Roman PNL-alelnök tájékoztatása szerint közel 11 ezer elítéltet engedtek szabadon a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján, közülük már körülbelül 650-en vissza is kerültek a börtönbe, mert ismét bűncselekményt követtek el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »