82 millió forintos költségvetési csalással vádolnak egy ügyvédet

82 millió forintos költségvetési csalással vádolnak egy ügyvédet

82 millió forintos költségvetési csalással vádolnak egy ügyvédet

Vádat emelt az ügyészség egy Somogy megyei ügyvéddel szemben, mert több mint 226 millió forint jövedelem után mulasztott el adót fizetni.

A Somogy Megyei Főügyészség vádirata szerint a vádlott 2011 és 2015 között baleseti károsultak peres képviseletét látta el biztosító társaságokkal szemben. A biztosítók ebben az időszakban több mint 1,1 milliárd forint kártérítést fizettek ki az ügyfeleknek, oly módon, hogy a kártérítési összeget az ügyvéd letéti számlájára utalták. A vádlott a biztosítóktól kapott pénzből levonta az ügyvédi munkadíját, majd a fennmaradó összeget átutalta az ügyfeleinek.

E tevékenységből a vádlottnak több százmillió forint jövedelme keletkezett, azonban 395 ügyfél esetében az ügyvédi munkadíjainak egy részéről nem adott számlát és bevételének ezen részét nem szerepeltette az adóbevallásaiban sem, így 226 millió forint jövedelmet eltitkolt az adóhatóság elől.

A vádlott a bűncselekmény elkövetésével összesen 82 millió forint adóhiányt okozott az állami költségvetésnek. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta, valamint indítványt tett arra is, hogy a bíróság tiltsa el a vádlottat az ügyvédi foglalkozás gyakorlásától. Mivel a bűncselekményt haszonszerzés céljából követte el, az ügyészség pénzbüntetés kiszabását is indítványozta.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »