50 alkalmazott alatt önkéntes lenne az üdülési csekk biztosítása

50 alkalmazott alatt önkéntes lenne az üdülési csekk biztosítása

Csak azok a cégek lesznek kötelesek az alkalmazottaiknak üdülési csekket biztosítani, akik 50 vagy több fős személyzettel rendelkeznek, és csak azoknak a dolgozóknak, akik legalább 24 hónapot ledolgoztak az adott helyen.

A törvényjavaslatot Radovan Baláž (SNS) képviselő terjesztette be az idegenforgalom támogatásáról szóló törvény kiegészítéseként.

Azoknak a munkáltatóknak, akik 49 vagy kevesebb dolgozóval rendelkeznek, az üdülési csekk biztosítása önkéntes lesz.
 

A másik jelentős változás, hogy

az üdülési utalvány igénylésének feltétele nem 12, hanem legkevesebb 24 hónapnyi munkaviszony lesz, melyet az adott alkalmazottnak ugyanannál a munkáltatónál kell ledolgoznia.

Hírdetés

„Azt is javasoljuk, hogy pontosabban legyen meghatározva az üdülésre kapott összeg csökkentése azoknál a dolgozóknál, akik rövidített munkaidőben dolgoznak. A csökkentés csak a naptári évben adható maximális összeget érintené” – mondta Baláž, és hozzátette, azt is javasolja, hogy az üdülési hozzájárulás jogosságának és összegének elbírálásánál az üdülés első napja legyen a mérvadó.

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy az üdülési csekk kérvényezése milyen hatással lenne például a különböző jutalmak megítélésére.

A változás az utazási csomagra is vonatkozik: a javaslat értelmében a csomagban két éjszaka és étkezési vagy más jellegű kísérő szolgáltatás is benne lenne. „Ez olyan esetekben lehet fontos, amikor a dolgozó valamilyen egészségügyi okok miatt nem étkezhet a munkahelyén. Ezért javasoljuk, hogy az utazási csomag ne csak a szállást, hanem a szállás és az étkezés, valamint a szállás és más szolgáltatások kombinációját is tartalmazza” – magyarázta Baláž.

Sárközy Irén (Most-Híd) koalíciós képviselő is beterjesztett egy törvényjavaslatot, amelyben azt javasolja, hogy a munkáltató által megítélt üdülési hozzájárulást szünidős gyermektáborok költségeinek a fedezésére is ki lehessen használni. „A szülők sokszor nem tudnak vigyázni a gyerekeikre a nyári szünetben, és gyakran nincsenek a közelben rokonok sem, akik segíthetnének. Ezért terjesztettük be a javaslatot” – magyarázta a képviselő.

Baláž törvényjavaslatát Ondrej Dostál (SaS) is értékelte, de csak részben. „A javaslat egy jó lépés, viszont az üdülési csekk önkéntes alapú biztosítása csak azokra a munkáltatókra vonatkozik, akiknek 50-nél kevesebb dolgozójuk van. Ez igazságtalan a többiekkel szemben, akiknek több dolgozójuk van, ezért úgy gondolom, hogy a javaslatnak így nincs sok értelme ” – jegyezte meg Dostál.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »