Víz helyett ablaktisztítót kapott a kisgyermek (Bűnvádi vizsgálat bálványoson )

Mérgezésgyanúval szállítottak a sepsiszentgyörgyi kórházba december elsején egy csecsemőt, miután elfogyasztotta a szülei által egy bálványosi négycsillagos szálloda minibárjában elhelyezett vizespalackból származó folyadékkal feloldott tápszerét. Mint kiderült, a palackban víz helyett ablaktisztító folyadék volt, mely tévedésből került a hűtőszekrénybe. A gyermeket még aznap Bukarestbe szállították szülei, nincs életveszélyben. A fogyasztóvédelem megbírságolta a szállodát, felfüggesztették a takarítási szolgáltatást, a rendőrség pedig gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt indított eljárást.

Az esetről a Mediafax hírügynökség számolt be a fogyasztóvédelmi hatóság brassói regionális felügyelősége vezetőjének, valamint a háromszéki rendőrség illetékeseinek nyilatkozatai alapján. Eszerint a csecsemő szülei a gyermek tápszerének elkészítéséhez a szobában található minibárban elhelyezett, a szálloda által biztosított félliteres palack tartalmát használták. Ebben elviekben víznek kellett volna lennie, viszont, mint kiderült, mérgező, ablaktisztításra használt anyag volt benne. Sorin Susanu fogyasztóvédelmi főfelügyelő szerint a szállásadó egységre 20 ezer lejes bírságot rótt ki a hatóság, emellett további vizsgálatok végett időszakosan felfüggesztették a takarítási szolgáltatást, amíg tisztázzák, milyen vegyszereket használnak erre a célra.

Lapunknak Nicoleta Marin-Tolvaj, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője megerősítette: bűnvádi vizsgálatot indított a rendőrség is gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával. A hatósági vizsgálat kiderítette: a palack a szobalányok gondatlanságából került a minibárként ismert, kisméretű hűtőszekrénybe. Az ablaktisztításra használt folyadékot nagyobb tételben, tízliteres kiszerelésű tárolóedényekben vásárolják, majd félliteres palackokba osztják el, hogy a szobák takarítását végző alkalmazottak könnyebben használják. Utóbbi megoldás miatt kerülhetett sor a sajnálatos esetre. Az ablaktisztításra használt vegyszer átlátszó, így a szoba takarítását és a minibár ellátását végző személy könnyedén összetéveszthette egy vizet tartalmazó palackkal, felcserélve a kettőt. A rendőrség további vizsgálatokat folytat az ügyben, frissebb fejleményekről egyelőre nem tudnak – tette hozzá a szóvivő.
A hírügynökség értesülései szerint a csecsemőt végül a sepsiszentgyörgyi kórházba szállították.

A Mediafax-tudósításban nem szerepel a szálloda neve, mindössze annyit közöl, hogy egy bálványosi négycsillagos vendéglátóhelyről van szó. Lapunk megkeresésére Szarvadi Loránd, a Grand Hotel Bálványos – mely az egyetlen négycsillagos besorolású szálloda a környéken – tulajdonosa megerősítette: erről a vendéglátólétesítményről van szó. Az üzletember sajnálatosnak nevezte az esetet, hozzátéve: belső vizsgálatot rendeltek el a körülmények tisztázása végett. Figyelembe véve a szigorú előírásokat, melyek a takarítási tevékenységet szabályozzák, érthetetlennek tűnik, hogyan fordulhatott elő az egész – tette hozzá.

Szarvadi Loránd ugyanakkor nem zárta ki, hogy valóban mulasztás történt, amint azt sem, hogy a bukaresti vendég december elsejei provokációjáról van szó. Szarvadi nem kívánt közelebbit elárulni a szülők kilétéről, azt viszont megerősítette, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelőség megbírságolta a szállodát 20 ezer lejre, illetve, hogy a rendőrség is vizsgálatot indított. Elmondása szerint előbbi hatóság részéről Bukarestből, Brassóból, sőt, még Hargita megyéből is érkeztek felügyelők a szülők értesítése nyomán.

András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere lapunkat arról tájékoztatta: a csecsemő valóban a megyeszékhelyi kórházba került, ahol rövid időt töltött, mivel a szülők úgy döntöttek, távoznak a gyerekkel együtt, és a fővárosban kezeltetik.

Dr. Antal Álmos, az intézmény orvos igazgatója további részletekkel szolgált, elmondva: őt a család érkezése előtt Bukarestből már értesítették, hogy egy mérgezésgyanús eset érkezik Bálványosról. Az első információk arról szóltak, hogy fagyállót fogyaszthatott a gyerek. A mentőszolgálat vitte be a kisgyermeket, ekkor derült ki, hogy nem tudni pontosan, mit is fogyasztott. Életveszélyben nem volt, az állapota általánosan stabil volt. Dr. Antal Álmos szerint már a jelzést követően a kórházban felkészültek, hogy mérgezés esetén mentőhelikopterrel továbbküldjék a gyermeket, de erre végül nem volt szükség.

A kórház alkalmazottjai a maguk részéről megtettek mindent, amit a helyzet indokolt, a szülők nagyjából fél óra múlva jelezték: saját felelősségre elviszik gyermeküket egy fővárosi kórházba. A saját járművükkel távoztak. Az orvos igazgató megjegyezte: a szülők kétségbeesését megértik, így a kórházi tartózkodásuk alatt tanúsított viselkedésüket, amint azt is, hogy megpróbáltak mindent megmozgatni gyermekük érdekében.

Beszámolt arról is, hogy érdeklődött a kicsi állapota felől. Azt a választ kapta, hogy a vizsgálatok igazolták, ablaktisztításra is használt korrozív anyag jutott a gyerek szervezetébe, ennek nyomai láthatóak. A további vizsgálatok majd kiderítik, más károsodás érte-e a nyelőcsövét vagy más szervet. Ami biztos: a gyermek állapota összességében elfogadható, figyelembe véve, hogy sokkal súlyosabban is végződhetett volna az egész.

Nagy D. István/Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »