Vasrudakkal üldözték el a menekülteket a bezárt ausztrál táborból

Vasrudakkal üldözték el a menekülteket a bezárt ausztrál táborból

A pápua új-guineai manusi menekülttáborból elköltöztették a távozást három hét óta megtagadó összes menekültet – jelentette be pénteken a helyi rendőrség.

Dominic Kakas, a rendőrség egyik magas rangú vezetője elmondta, hogy összesen 328 embert költöztettek el. A helyi hatóságok pénteken ismét beléptek a tábor területére, miután előző nap már eltávolítottak onnan ötven migránst – írja az MTI.

A műveletről készült filmfelvételeken látható, ahogy a rendőrök gumibotokkal és hosszú vasrudakkal ütlegelik a menekülteket, és buszokba tuszkolva elszállítják őket.

Az egyik menekült, Hasz Haszaballa, azt mondta, hogy a rendőrök rájuk üvöltöttek, cibálták és megverték őket, majd erőszakkal a túlzsúfolt buszokba hurcolták valamennyiüket. Az iráni kurd Behrúz Bucsani pedig arról számolt be, hogy négy tömött busszal vitték őket az új táborba.

Look Australia , that's what you people doing with us by using PNG hands.
This isn't forcing? @PeterDutton_MP Look it's you who want to make violence, so u can blame us but we are peaceful, and will be peaceful until we get freedom in safe place.#ManusSOS#Saveus pic.twitter.com/yyGOIimjzR— Walid Zazai (@ZazaiWalid) 2017. november 23.

Peter Costello, a World Vision Australia emberbaráti szervezet főigazgatója azt mondta, hogy a láthatóan rosszul táplált menekültek többségének testén horzsolások és sérülések voltak. A három új tábor közül egy még mindig építési területnek számít, földgyaluk, be nem temetett csatornák vannak ott, a létesítmény nem kész a menekültek befogadására. Ilyen létesítménybe Ausztráliában nem engednének be embereket – tette hozzá Costello.

http://mno.hu/

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter ugyanakkor azzal vádolta a menekültek ügyét támogató ausztrálokat, hogy eltúlozták az erőszakról és sérülésekről szóló állításokat. Szerinte mind a három új menekülttábor üzemképes.

http://mno.hu/

A pápua új-guineai legfelsőbb bíróság 2016 áprilisában hozott döntésének értelmében a tábort, ahol hatszázan tartózkodtak még, október végéig be kellett volna zárni. A helyi hatóságok, amelyeknek át kellene venniük a tábor ellenőrzését, fel is szólították a menekülteket, hogy a szomszédos Lorengau település három másik ideiglenes táborába költözzenek át. A menekültek azonban barikádokat emeltek, mert attól tartottak, hogy a helyiek keltette ellenséges légkörben nem érezhetik magukat biztonságban. Az Afganisztánból, Iránból, Mianmarból, Pakisztánból, Srí Lankáról és Szíriából érkezett migránsok utoljára október 29-én kaptak ételt, azóta többnyire a helybeliek segélyadományán tengődtek, illetve esővizet ittak.

Korábban az ausztrál kormány beleegyezett abba, hogy közel 70 millió ausztrál dolláros (14,5 milliárd forintnyi) kártérítést fizet mintegy kétezer menekültnek és menedékkérőnek, akiket a manusi menekültközpontban tartottak fogva nyomorúságos körülmények között. A keresetet tavaly nyújtotta be az ausztrál kormány és a menekültközpontot működtető két cég ellen 1905 menekült és menedékkérő, akiket 2012 novemberétől 2014 decemberéig tartottak ott fogva. A fogva tartási körülmények és rossz bánásmód miatt elszenvedett fizikai és lelki bántalmakért követeltek kártérítést.

Ausztrália 2012 óta a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetén és Nauru szigetországban helyezte el a tengeri úton érkezett migránsokat a menedékkérelmük elbírálásáig, de az ausztrál konzervatívok hatalomra kerülésük, 2013 óta szigorítottak a bevándorlási politikán. A zárt menekültközpontok létrehozását az ENSZ és különböző jogvédő csoportok is bírálták, „embertelennek” nevezve az ott uralkodó életkörülményeket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »