Újabb japán iparvállalat keveredett hamisítási botrányba

Újabb japán iparvállalat keveredett hamisítási botrányba

A konszern egyik leányvállalata, a Mitsubishi Cable 2015 áprilisa óta gyártott, repülőgépekben és autókban használt gumitömítés termékei mintegy 20 százalékánál állított ki valótlan minőségi bizonyítványt. A potenciálisan érintett 229 ügyfél közül a Mitsubishi negyvennel már felvette a kapcsolatot.

Egy másik leányvállalat, a Mitsubishi Shindoh Co. Ltd. az autóiparban és az elektronikai iparban használt fémipari termékek minőségi adataival manipulált 2016 októbere óta. Az ügy potenciálisan 29 ügyfelet érinthet, akiknek a felét a konszern már tájékoztatta a problémáról.

Takeucsi Akira, a Mitsubishi Materials elnöke (j2), Ono Naoki, a társaság igazgatója (b2), Murata Hiroaki, a Mitsubishi Cable elnöke (j) és Hori Kadzumasza, a Mitsubishi Shindoh elnöke (b) bocsánatkérésként meghajol egy tokiói sajtóértekezleten Tokióban 2017. november 24-én. Az előző nap kiderült, hogy a Mitsubishi Materials három leányvállalata, köztük a Cable és a Shindoh, hamis minőségi bizonyítvánnyal szállított termékeket többek között repülőgép- és autóipari, valamint energetikai cégeknek.
Forrás: MTI

A Mitsubishi Materials közölte, hogy az adatmódosításban érintett termékek szállítását októberben leállította mindkét leányvállalatánál. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vizsgálatai szerint az ügy nem jelent biztonsági kockázatot és nem jár jogi következményekkel.

Egy harmadik leányvállalat, a Mitsubishi Aluminum Co. Ltd. szintén szállított ügyfeleinek olyan termékeket, amelyek nem feleltek meg a szerződésben lefektetett specifikációknak. Ezeknek a cikkeknek a biztonsági paramétereit azonban már egyeztették az ügyfelekkel – közölte a Mitsubishi.

A Mitsubishi Materials termékeit nagy tételben vásárolják a japán hadiipari vállalatok is. A japán védelmi minisztérium vizsgálatot indított a pontatlan adatok biztonsági következményeinek a megállapítására. Onodera Icunori védelmi miniszter azonban pénteken bejelentette, hogy nem tervezik a beszerzések leállítását.

A Mitsubishi Materials nagyobb ügyfelei, a Boeing Co, a Toyota Motor Corp, a Honda Motor Co Ltd, a Mitsubishi Heavy Industries Ltd. és a Nissan szóvivőik tájékoztatása szerint vizsgálják a kialakult helyzet következményeit. Az Airbus SE szóvivője közölte: nem vásárolnak alapanyagokat közvetlenül a Mitsubishi Materialstól és nincs tudomásuk róla, hogy beszállítóik kapcsolatban lennének-e vele.

A Mitsubishi Materials 8,3 százalékos mínuszban zárta a kereskedést a tokiói tőzsdén pénteken, a de napközben 11,42 százalékos veszteségben is állt az árfolyam a botrány hatására.

Szeko Hirosige gazdasági, kereskedelmi és ipari miniszter a japán feldolgozóiparba vetett bizalom elárulásának minősítette az újabb botrányt, rámutatva, hogy túl sok ideig tartott, hogy a Mitsubishi Materials felfedje a hibát.

Korábban a Kobe Steel és a Nissan Motor cégekről derült ki, hogy valótlan adatokat tartalmazó, vagy jogosulatlan személyek által kiállított minőségi bizonyítvánnyal szállított termékeket ügyfeleinek.

A Kobe Steel nyersanyagipari és alapanyaggyártó konszern például tíz éven keresztül mintegy kétszáz vállalatnak szállított valótlan minőségi bizonyítvánnyal rendelkező termékeket. A tavaly kiszállított termékei között 19,3 ezer tonna alumíniumterméknél, 2,2 ezer tonna rézterméknél és 19,4 ezer darab alumínium öntvénynél bukkantak megváltoztatott minőségi paraméterre.

A Nissan autógyárnak mind a hat japán üzemében végeztek minőségi ellenőrzést a feladat ellátására nem jogosult szakemberek. A hat üzemből ötben pedig felmerült annak a gyanúja is, hogy még a dokumentumokat is meghamisították a gyakorlat elleplezése érdekében. A Nissan 1,2 millió autót hívott vissza ellenőrzésre és a szabálytalanságok költségvonzatai miatt csökkenteni kényszerült eredménytervét a folyó pénzügyi évre.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »