Több tízezer hiányzó diák – Megkezdődött az érettségi

Több tízezer hiányzó diák – Megkezdődött az érettségi

Több mint 46 ezer tizenkettedikes diák nem iratkozott be az idei, hétfőn elkezdődött érettségire. Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint a vizsgán országos szinten 115 ezer, a középiskolát idén elvégzett tanuló vesz részt, illetve további 22 ezer olyan fiatal, aki a korábbi években végzett.

w-1-erettsegi szobeli nf_b

Az országos tanügyi informatikai rendszer adatai szerint ehhez képest a 2015/2016-os tanévben több mint 161 ezer diákot tartanak nyilván a tanintézetek végzős évfolyamain. Klaus Johannis államfő a több tízezer hiányzó érettségizővel kapcsolatban Facebook-oldalán úgy fogalmazott: komolyabb erőfeszítésre van szükség a tanügyi rendszer reformjához, hogy minden tanulónak képességeihez mérten biztosítani lehessen az oktatás összes szintjéhez való hozzáférést. „Nem engedhetjük meg, hogy a fiatal generáció ilyen nagy hányada ne kapjon esélyt arra, hogy beilleszkedjék a munkaerőpiacra” – vélekedett az államelnök, aki egyúttal sok sikert és kiváló eredményeket kívánt az érettségin részt vevő végzősöknek.

Az idei megmérettetés egyik újdonsága, hogy a dolgozatokat nem fogják automatikusan más megyében javítani, erre csak abban az esetben kerül sor, ha az érettségit felügyelő országos bizottság így határoz. A 137 ezer vizsgázó diák közül 133 ezren végeztek nappali tagozaton. A diákok az első három napon román nyelv és irodalomból szóbeliznek, ezt pedig a június 15-e és 17-e között sorra kerülő magyar nyelv és irodalom szóbeli próba követi. A számítógépes ismeretek és az idegen nyelv szóbelit követően július 4-én kezdődik az írásbeli megmérettetések sora a román nyelv és irodalom próbával.

A román és magyar szóbelin egyébként irodalmi és más jellegű szövegeket kell elemezniük a diákoknak, akik 10–15 percet kapnak a kihúzott tétel kidolgozására. A tanulók ezúttal sem osztályzatot kapnak, hanem – gyakorlott, haladó és közepes szintű – minősítést, így gyakorlatilag elég megjelenni a szóbelin ahhoz, hogy az érettségit folytatni lehessen az írásbeli próbákkal. Amennyiben azonban egy tanuló nem válaszol a vizsgáztató tanárok kérdéseire, vagy nem felel a kihúzott tételből, elbukja a megmérettetést.

Idén egyébként nem lehet kicserélni az első alkalommal kihúzott szóbeli tételt, hanem kötelező módon abból kell vizsgázni – a korábbi években az érettségizők egy új tételt választhattak, amenynyiben úgy gondolták, nem teljesítenének jól az első alapján. A sikeres vizsgához minden írásbeli próbán legalább 5-ös osztályzatot kell szerezni, az érettségi végső átlagjegye pedig legalább 6-os kell legyen.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »