Putyin, Trump és a pápa is elítélte a merényletet

A világ vezetői elítélték a pénteki, 235 halálos áldozatot követelő egyiptomi merényletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök részvéttáviratában megdöbbentőnek nevezte, hogy a támadók békés embereket öltek meg istentisztelet közben, és segítséget ígért az arab országnak a nemzetközi terrorizmussal szembeni harcban. Donald Trump amerikai elnök borzasztónak és gyávának nevezte az imádkozók elleni terrorakciót. Részvétéről biztosította a mészárlás áldozatait a francia államfő, és az ENSZ főtitkára, valamint a katolikus egyházfő is. Ferenc pápa közleményében arra kérte a gyűlölet által vezérelt embereket, mondjanak le az erőszakról, és válasszák a békét.

A pénteki ima közben rohanták meg a fegyveresek a Sínai-félsziget északi részén lévő al-Rauda szúfi mecsetet, majd tüzet nyitottak az emberekre. Felrobbantották az ott parkoló parkoló autókat is, hogy elzárják a menekülési útvonalakat.

„Beléptek a mecsetbe, 10-en 20-an lehettek, fegyverük volt, mindent elpusztítottak. Voltak, akiket megsebesítettek, de sokkal többen voltak akiket megöltek. Amikor a lövöldözés elkezdődött, mindenki egymás hegyén-hátán menekült, de ki tudtam venni, hogy a maszkos férfiak katonai ruhát viseltek” – mesélte a mészárlás egyik sebesültje.

Nem kímélték a merénylők a kiérkező mentőket sem, még a sebesültekkel kórházba induló mentőautókra is tüzet nyitottak, majd elmenekültek a helyszínről. Egyes, nem megerősített sajtóinformációk szerint egy pilóta nélküli rakétával végeztek velük.

Az egyiptomi hadsereg légitámadást kezdett az iszlamista milíciák feltételezett rejtekhelyei ellen. Az elnök televíziós beszédben ítélte el a merényletet.

„Háromnapos gyászt hirdettünk emiatt a fájdalmas, áruló, hitvány, gyáva támadás miatt. A morálunkat, az erőnket akarták ezzel elpusztítani. De ez a fájdalmas terrortámadás csak növelni fogja az erőnket és az akaratunkat, hogy harcoljunk a terrorizmus ellen” – jelentette ki Abdel-Fattah esz-Szíszi.

Egy egyiptomi terrorellenes szakértő szerint a terroristák meg akarják osztani a társadalmat. „Először is a terroristák vallási kötődésű célpontokat választanak. Korábban keresztény templomokat, mos pedig muszlimokat mészároltak le egy mecsetben. Konfliktust akarnak gerjeszteni a különböző vallások között Egyiptomban. Le akarják rombolni az egyiptomiak bizalmát a biztonsági szolgálatokban” – fejtette ki Reda Mahmoud.

Továbbra sem jelentkezett elkövetőként egyik szervezet sem, de mindenki az Iszlám Állam helyi csoportját sejti az akció mögött. A Sínai Vilajet az elmúlt években vagy ezer egyiptomi katonával végzett. Tavaly pedig lefejeztek egy fekete mágiával vádolt 100 éves szúfi vallási vezetőt. A pénteken megtámadott mecset is az iszlám misztikus ágához tartozik.

A nemzetközi közösség sorra elítélte a több száz halálos áldozatot követelő merényletet. Az egyiptomi zászló színeibe borult az izraeli Tel-Aviv városháza, éjfélkor pedig az áldozatokra emlékezve kikapcsolták a párizsi Eiffel-torony világítását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »