Megmentenék az itthon hagyott diákokat

Megmentenék az itthon hagyott diákokat

Menteni próbálják az elkallódástól a külföldön dolgozó szülők gyerekeit Kovászna megyében. Kiss Imre főtanfelügyelő keddi sajtótájékoztatóján többek között a hiányzások mértékéről beszélt, rámutatva: októberben 137 ezer órát hiányoztak a háromszéki diákok, ennek 74 százaléka igazolatlan hiányzás.

iskelm4_b

Meglepő módon az elemi iskolában a legmagasabb a hiányzások aránya, az előkészítő és az első osztályokban egy főre átlag 5,4 óra hiányzás jut. „Ezek a kisdiákok nem lógnak, viszont egy részük egyáltalán nem jár iskolába. Szeptemberben ugyan a szülők beíratják őket, majd amikor külföldre mennek szezonmunkára, a kisebbeket elviszik magukkal” – részletezte az oktatási szakember.

Elmondta, ha az egész család külföldön tartózkodik, a pedagógusok tehetetlenek, viszont a hiányzások miatt a gyerek általában kénytelen osztályt ismételni, és végül lemorzsolódik. Kiss Imre rámutatott, a hiányzások több mint felét, 70 ezer órányit a Kovászna megyei diákok két százaléka, vagyis ugyanaz a 650 gyerek gyűjtötte össze. Az iskolák vezetősége az egyéni helyzetekre próbál megoldást találni, ám sok esetben az önkormányzatok, a szociális hatóságok beavatkozására is szükség van.

Programokkal segítenek

Kiss Imre szerint a tanfelügyelőség összesítette, hány gyereket hagytak itthon külföldön dolgozó szüleik, és arra ösztönzik az iskolákat, hogy szervezzenek számukra különböző programokat, ezáltal megmentve őket az elkallódástól. Ebben a tanévben 1923 diáknak dolgozik egyik, vagy mindkét szülője külföldön. Zágoni Imola tanfelügyelő elmondta, közülük 440 gyerek a nagyszülők, rokonok gondjaira van bízva. A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt tanácsadást biztosítanak, segítő órákat tartanak, mentorprogramokat szerveznek, melyek keretében a rendezett családi háttérrel rendelkező diáktársak veszik őket szárnyaik alá.

Aggódnak az igazgatók miatt

Kiss Imre szerint a tanfelügyelőségeken aggódnak amiatt, hogy januártól miként oldják meg az iskolaigazgatók kinevezését. Az igazgatóknak szervezett versenyvizsga véget ért, Kovászna megyében egyetlen fellebbezést iktattak, és jelenleg a tanintézetek 60,4 százalékban van sikeresen vizsgázott igazgató, 45,2 százalékukban pedig aligazgató. Gondot jelent azonban, hogy az alkalmazási módszertan szerint a jelenlegi igazgatók kinevezése nem hosszabbítható meg, ha nem vettek részt a versenyvizsgán, vagy elbuktak. Ilyen esetekben a nevelőtanács javasol másik igazgatót, ezt a vezetőtanács hagyja jóvá, majd a tanfelügyelőség nevezi ki.

Kiss Imre viszont attól tart, hogy sokan a jelölés ellenére nem vállalják a tisztséget, elmondása szerint már augusztusban is szembesültek hasonló visszautasításokkal. Elmondta, az új kinevezésekre csak januárban kerül sor, így abban bíznak, hogy az új kormány módosítja majd a módszertant.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »