KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni nemzetrészek autonómiája és önkormányzatisága

KMKF-munkacsoport: napirenden a külhoni nemzetrészek autonómiája és önkormányzatisága

BUDAPEST. A külhoni nemzetrészek autonómiájával és az önkormányzatiság erõsítésével összefüggõ törekvéseit tekintette át a Kárpát-medencei Magyar Képviselõk Fóruma (KMKF) regionális önkormányzati munkacsoportja csütörtöki budapesti ülésén. A tanácskozáson Õry Péter elõadást tartott a regionalizmus jövõjérõl a Felvidéken.

A két társelnök, Szabolcs Attila (Fidesz) és Harangozó Gábor (MSZP) az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tanácskozáson Õry Péter, a Magyar Közösség Pártja (MKP) képviseletében elõadást tartott a regionalizmus jövõjérõl a Felvidéken. Bemutatta a szlovákiai megyei önkormányzati rendszer kialakulását és az ehhez kapcsolódó problémákat. Kitért a római katolikus egyházmegyerendszernek a magyar nyelvû pasztorációt nehezítõ területi felépítésére, majd felvázolta az MKP elképzeléseit egy, a mainál élhetõbb és mûködõképesebb, a természetes régiókat és identitásokat figyelembe vevõ közigazgatási rendszer kialakítására.   

Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott a nemzetrészek törekvéseit európai kontextusban mutatta be, összegezve egyeztetéseit is.   

A munkacsoport külhoni tagjai tájékoztatták a testületet a helyi gondokról és lehetõségekrõl, megosztva egymással sokszor hasonló tapasztalataikat.   

Szilágyi István, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tanácsadója rövid tájékoztatást tartott a Minority SafePack elnevezésû európai polgári kezdeményezéshez kapcsolódó aláírásgyûjtés gyakorlati kihívásairól. A munkacsoport tagjai az akció helyi tapasztalatairól számoltak be.   

A regionális önkormányzati munkacsoport egyöntetû támogatásáról biztosította az európai polgári kezdeményezést, amely a nemzeti kisebbségek védelme európai uniós keretének megteremtését célozza meg. A munkacsoport felhívja a magyarországi és külhoni magyar pártokat és civil szervezeteket az aláírásgyûjtés sikerének elõmozdítására – olvasható a közleményben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »