Először árult el titkokat a koronázásáról II. Erzsébet

Először árult el titkokat a koronázásáról II. Erzsébet

Interjút csak kivételesen ad, a nyilvánosság előtt egyáltalán nem nyilatkozik a külföldi és a hazai eseményekről, a briteknek pedig végképp nem fedi fel a magánéletét. II. Erzsébet királynő most mégis kivételt tett.

A királynő elsőként beszélt az újságíróknak arról, hogy a saját szemszögéből tekintve miképpen zajlott le az 1953-as koronázása. II. Erzsébet elmesélte, hogy vigyáznia kellett arra, hogy ne essen le a fejéről a nehéz korona, a Buckinham-palotából a Westminster apátságig tartó utazást az aranyozott lovashintón pedig rettenetesnek írta le. Állítólag szörnyen kényelmetlen volt a kocsiban ülni.

Erzsébet 1952. február 6-án került a trónra, 25 esztendősen. A trónon édesapját, VI. György királyt követte. A királynő ünnepélyes koronázására a következő év júniusában került sor, így a fiatal királynőnek nem sok ideje maradt az előkészületekre.

Annak ellenére, hogy Nagy-Britannia éppen csak fellélegzett a második világháború okozta szörnyűségekből, a királynőnek mégis előkelő koronázást készítettek elő.

A legújabb dokumentumfilmben II. Erzsébet részletesen beszél a királyi koronáról, ami 2868 gyémánttal, 17 zafírral, 11 smaragddal és több száz gyönggyel van díszítve. Mivel a korona 1,3 kilogrammot nyom, ezért az embernek nem olyan egyszerű megtartani a fején. A királynő fejére azonban passzolt a korna, hiszen a fejmérete megegyezik az édesapjáéval.

„Nem nézhetsz lefelé, ha fel akarod olvasni a beszédedet. A beszédet tartalmazó papírt kell felemelned. Amennyiben nem felemelt papírral olvasnál, a korona eltörné a nyakad, vagy egyenesen leesne a fejedről“ – mesélte mosolyogva II. Erzsébet királnyő.

A dokumentumfilmek Coronation (Koronázás) címmel vasárnap reggel 9.00 órától vetíti a BBC.

Forrás: Sme.sk

Nyitókép: SITA/AP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »