Visszatért az „Öreg Hölgy” – tizenkét év után ismét feljutott az élvonalba az Aradi UTA labdarúgócsapata

Visszatért az „Öreg Hölgy” – tizenkét év után ismét feljutott az élvonalba az Aradi UTA labdarúgócsapata

Valóra vált az aradiak álma: az UTA labdarúgócsapata tizenkét év után visszajutott az élvonalba. Kalandos idényt zártak le a vasárnap esti feljutással, de mint azt Bálint László György edző lapunknak elmondta: az a fontos, amit maguk után hagytak a sporttörténelemben. 
A korábban hatszoros román bajnok Maros-partiak a Liga 2 serlegét hétfőn mutatták be szurkolóiknak, de az ünneplés közepette már a hamarosan rajtoló 2020–2021-es idényre készülnek.

„Azzal az álommal indultunk útnak, hogy elérjünk oda, ahol a helyünk van. (…) Az út hét évig tartott, de mint a mesékben, az álom valóra vált, és a Liga 1-be értünk” – fogalmazott közösségi oldalán Mészár Sándor, az UTA futballcsapatának klubvezetője, miután az együttes vasárnap este kiharcolta a feljutást az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságba. 

A korábban hatszoros román bajnok, nagy múltú aradi együttes a 2016-ban és 2017-ben elbukott osztályozóit maga mögött tudva álomszerűen rajtolt a 2019–2020-as szezonban. Magabiztosan uralta a mezőnyt egészen addig, amíg márciusban a koronavírus-járvány kényszerpihenőre küldte a sportéletet.

A kiíráson módosítottak, és a hagyományos oda-vissza vágós, körmérkőzéses pontvadászatot félbeszakították, az aktuális tabella hat legjobb csapatának adva lehetőséget a feljutásra. A körmérkőzéses playoffra az addig gyűjtött pontokat elfelezték, amellyel bár megkárosították a listavezető UTA-t – amely a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) ez ellen sikertelenül fellebbezett –, végül mégis célba értek. „Pár nappal később, mint terveztük, ami azt mutatja, hogy még sok a tennivalónk. De most az a legfontosabb, hogy elértük a célunkat, és hogy utunkon végig támogattak minket az aradiak” – fogalmazott Mészár, emlékeztetve arra, hogy

Hírdetés

a feljutást már az utolsó előtti fordulóban megünnepelhették volna, de a Rapid ellen elveszített mérkőzés miatt a vasárnap esti záróetap döntött a feljutásról.

Márpedig az igencsak drámaira sikeredett, hiszen miközben a mezőny egyedüli erdélyi részvevője, az UTA 1-1-es döntetlennel zárt az Argeș FC-vel Pitești-en, addig a feljutásra akkor már esélytelen Petrolul 2-1-re legyőzte idegenben a Mioveni-, a Rapid pedig egy hajrágóllal 1-1-es döntetlent ért el otthon a Turris-Oltul együttese ellen. Emiatt perdült közösen táncra a lefújás után az UTA és az Argeș csapata, hiszen előbbi 30 ponttal zárva az első helyről jutott fel, miközben utóbbi 27 ponttal végezve a második pozícióból váltott jegyet a Liga 1-be. A Mioveni 27 ponttal osztályozót játszhat a feljutásért, miközben a nagy vesztes Turris-Oltul (26 pont), a Petrolul (25) és a Rapid (25) a következő idényben is a másodosztályban szerepelnek majd.

Mészár, aki – a Liga 4-ből indítva újra az együttest – megálmodta a feljutást, megköszönte a támogatók és a főszereplő együttes tagjainak az elért eredményt, de persze nem feledkezett meg a drukkerekről sem, mert mint fogalmazott: nélkülük nem jutottak volna el idáig. „Hajrá UTA, hajrá Arad, hajrá aradiak!” – üzente a klubvezető, aki egyébként az RMDSZ aradi polgármesterjelöltje is.

„Intenzív volt a végjáték. Sok izgalommal, feszültséggel. Őrült playoff volt, de annál nagyobb az elégedettség, hogy a sikert az utolsó fordulóban értük el. Átéltünk néhány nehéz pillanatot, de sikerült ugyanabban a pozícióban zárunk a szezont, ahol a járvány miatt félbeszakításkor is álltunk” – mondta a Krónikának Bálint László György. Az UTA vezetőedzője szerint nehéz lenne egyetlen részletet kiemelni a sikerük kulcsaként, de úgy véli, annak tudható be a feljutás, hogy a csapatában abszolút mindenki ezért dolgozott.

– mondta.

Elismerte, voltak aggodalmai, mert a szezon félbeszakítása felkavarta őket sportszempontból, és az újraindulás után már nem úgy szerepeltek, ahogyan azt mindenki megszokta. „Ez az eredményeken is meglátszott. Mindez egy olyan playoffban, ahol abszolút minden pont döntő lehetett volna. De jól megoldottuk a helyzetet, pszichikailag szerintem jól reagáltunk a nehéz időszakra. Voltak pillanatok, amikor meginogtunk, de rendeztük sorainkat, és sikerült arra összpontosítanunk, ami valóban fontos volt: a cél elérése” – fogalmazott lapunknak a szakember. „Így még ha a playoffban szenvedtünk is, én úgy hiszem, az a fontos, amit magunk után hagyunk. A történelem pedig azt mondja majd, hogy az UTA az első helyen zárta a rendes szezont, tizenegy pont előnnyel a második helyezettel szemben, és az UTA a playoffot is az első helyen zárta, három pont előnnyel a második helyezettel szemben, miközben mindenki tudja, hogy a rájátszásra a pontokat elfelezték. Ez marad utánunk.”


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »