Vészjósló közlemény: Amerika Irán "megdemokratizálására" utalgat

Vészjósló közlemény: Amerika Irán "megdemokratizálására" utalgat

A Fehér Ház szerdán közleményt adott ki, amelyben a többi között aggodalmát fejezi ki, hogy Iránban ezreket börtönözhettek be, mert békésen tüntettek.

A Sarah Huckabee Sanders szóvivő által aláírt közlemény nyugtalanítónak nevezte az arról szóló jelentéseket, hogy a letartóztatott tüntetőket a börtönökben megkínozzák, meggyilkolják. Az Egyesült Államok „nem fog veszteg maradni”, miközben Iránban alapvető állampolgári jogokat nyomnak el – hangoztatja a közlemény, hozzátéve, hogy Washington az iráni vezetőket teszi felelőssé mindezért.

Közben az AP amerikai hírügynökség arról adott hírt, hogy Donald Trump a héten várhatóan meghosszabbítja az Irán elleni gazdasági szankciók enyhítéseit, ám mivel a tanácsadóival folytatott magánbeszélgetésekben vonakodónak mutatkozott, ebből arra lehet következtetni, hogy a hosszabbítással egyidejűleg új büntető intézkedéseket hoz iráni vállalatok és személyek ellen. A szankcióenyhítés fenntartása egyébként az iráni központi bankra vonatkozik.

Hírdetés

Az AP elemzője szerint az amerikai elnök így tenné próbára azt, hogy Irán hajlandó-e a maga részéről betartani a 2015-ben született többhatalmi atomalkuban foglaltakat.

Amerikai sajtóinformációk szerint Rex Tillerson külügyminiszter, James Mattis, a védelmi tárca vezetője és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is azt javasolja az elnöknek, hogy újabb 120 napra hosszabbítsa meg az enyhítéseket. Trump még nem hozta meg döntését. Csütörtökön még tanácskozik erről a külügyi és a védelmi tárca vezetőivel, valamint a nemzetbiztonsági tanácsadóval. A döntést péntekig kell meghozni.

Rex Tillerson külügyminiszter a napokban az AP-nek adott interjújában arról beszélt: a kongresszussal közösen azon dolgozik, hogy módosítsák, javítsák a nukleáris megállapodás egyes részleteit, eloszlatva így Trump fenntartásait is. Tillerson tervei szerint ezzel egyidejűleg az amerikai kormány diplomáciai egyeztetéseket folytatna európai kormányokkal annak érdekében, hogy lépjenek fel Irán rakétakísérleteivel, valamint azzal szemben, hogy Teherán támogatja a libanoni Hezbollahot, a síita lázadókat Jemenben és Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »