Varga Mihály gyakorlatilag a kukába dobta a szakszervezetek követeléseit

Varga Mihály gyakorlatilag a kukába dobta a szakszervezetek követeléseit

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolt a szakszervezeti konföderáció Orbán Viktorhoz címzett négypontos követelésére. A tárcavezető levelében azt írja, „a munkaadói és a szakszervezeti oldalnak kell egyezségre jutnia az ellenzékhez köthető szakszervezetek javaslatairól, ehhez a kormány már 2011-ben létrehozta azokat az érdekegyeztető fórumokat, amelyeken lehetőség nyílik a szociális párbeszédre”.

A munkavállalói érdekképviseletek négy pontban foglalták össze követeléseiket:

  • Módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Kétszámjegyű minimálbéremelést, állítsák vissza a cafeteriát, rendezzék a közszféra béreit!
  • Hírdetés

  • Szabályozzák újra a sztrájkjogot, érdemi párbeszédet és egyeztetést a dolgozókat érintő törvények módosítása előtt!
  • Dolgozzanak ki rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, korszerűbb formában, de hozzák vissza a korengedményes nyugdíjakat, tisztességes módon támogassák a megváltozott munkaképességű dolgozókat!
  • Az Orbán-kormány most gyakorlatilag lerázza az érdekképviseleteket, nagyvonalúan elhallgatva azt a tény, hogy a multik (elsősorban német autógyárak) érdekében elfogadott rabszolgatörvény kapcsán egyáltalán nem volt sem párbeszéd, sem érdekegyeztetés, és a családok védelméről szóló álkonzultációs kérdőíven sem szerepelt erre vonatkozó kérdés. Az ugyanakkor beszédes, hogy a rabszolgatörvényként megismert jogszabálytervezetet Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője, korábbi polgármestere nyújtotta be azok után, hogy a BMW nyáron jelezte, ott kívánja felépíteni új üzemét.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »