Ülésezik a Magyar Diaszpóra Tanács. Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni

Ülésezik a Magyar Diaszpóra Tanács. Orbán: Magyart csak magyarral lehet pótolni

„A magyar kormány célja, hogy a magyarok által lakott országokba irányuló állami kifektetések elérjék a Magyarországról a külföldi tőke által kivitt pénzösszeg nagyságát. Azaz, amennyit kivisz Magyarországról az országba befektetett külföldi tőke, ugyanannyit fektessen be Magyarország is a környező országokba, ahol nagy számú magyar közösség él” – jelentette ki Orbán Viktor a Magyar Diaszpóra Tanács IX. plenáris ülésén, a Várkert Bazárban.

A kormányzat további fontos gazdaságpolitikai célja, hogy a külföldi magyar beruházások tevékenységéből származó, és hazahozott pénzösszeg elérje a külföldre kivitt tőke nagyságát.

A magyar miniszterelnök beszédében összefoglalta a kormánynak a diaszpóra magyarság megtartására és megerősítésére irányuló programjait. A diaszpórában szerte a világban ma 2,5 millió magyar él. Ebből a legtöbben, mintegy 1,4 milliónyian az USA-ban, de Kanadában, Dél-Amerikában, Ausztráliában, Izraelben, valamint Németországban, Nagy-Britanniában, Hollandiában vagy éppen Svájcban is népes diaszpóra magyar közösség él.

Orbán Viktor vázolta Magyarország nemzetpolitikai, családpolitikai elképzeléseit és eddigi eredményeit is. Kitért az idei EP-választások, valamint önkormányzati választások eredményének értékelésére is.

Hírdetés

„Budapest továbbra is a nemzet fővárosa marad, egy szent város, melyet legalább egyszer minden magyar embernek látnia kell“ – hangsúlyozta a miniszterelnök, kiemelve, hogy a magyarok kulturális és történelmi tapasztalataik, fejlődésük okán különböznek a legtöbb nyugati néptől. Ebből a különlegességükből előnyt kell kovácsolni, erről szól a magyar turizmusfejlesztés is.

Orbán emlékeztetett arra is, hogy ma már a nem uniós tagországokban élő magyarok (például a vajdasági, kárpátaljai magyarok) is szavazhatnak Magyarországon úgy a parlamenti, mind az EP-választásokon is.

Amagyar miniszterelnök előadásában reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a szomszédos országokban megvalósuló magyar gazdaságfejlesztési kifektetésekhez hasonló együttműködés végre Ukrajnában is beindulhat, ahol eddig magyarellenes kormány volt hatalmon.

A Magyar Diaszpóra Tanács a világon szétszórtságban, diaszpórában élő magyarság szervezeteinek legmagasabb szintű egyeztető fóruma, száz körüli meghívottal a világ minden tájáról.

Holnap a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülésére kerül sor, szintén a Várkert Bazárban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »