Újra megnyílt a román–magyar határ: ingázók beszámolója az elmúlt időszak megpróbáltatásairól

Újra megnyílt a román–magyar határ: ingázók beszámolója az elmúlt időszak megpróbáltatásairól

Újranyílt csütörtökön három, a román hatóságok által a koronavírus-járványra hivatkozva bezárt átkelő a magyar határon, aminek köszönhetően könnyebbé vált az ingázás az egyik országban élő, ám a másikban dolgozó polgárok számára. Ugyanakkor miután szerdán még otthoni elkülönítéssel fenyegették a borsi határátkelőn át ingázókat, addig csütörtökön már a legtöbb esetben zökkenőmentesen mehettek dolgozni, majd haza, és nem kényszerítették őket „szobafogságba”.
Bár nem mindenki számára indult zökkenőmentesen a nap, csütörtökön délután úgy tűnt, hogy fellélegezhettek csütörtökön a román–magyar határon át ingázó, vagyis az egyik országban élő, de a másikban dolgozó polgárok. Egy nappal ugyanis azt követően, hogy Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügyminiszter erről megállapodott, újranyíltak a román hatóságok által a koronavírus-járványra hivatkozva bezárt határátkelők, és már a Borsnál átkelőknek sem kell attól tartaniuk, hogy a külföldről érkezőkre vonatkozó óvintézkedések miatt otthoni elkülönítésbe kerülnek.

Hírdetés

Az átállás nem ment zökkenőmentesen: miközben több olyan személyről tudunk, aki gond nélkül átjutott, olyan is akadt, aki inkább visszafordult, mert a határon „ugyanaz a lemez szólt”, mint egy nappal korábban. Pedig a szabály egyszerűnek tűnik:  a határátlépéskor a lakcímet és munkaviszonyt kell igazolni, az ilyen módon belépő személyekre a 14 napos karantén nem vonatkozik.

Ám nem egységesen jártak el csütörtök reggel a határőrök két ország között ingázó kettős állampolgárokkal. A magyar oldalon, a határ közelében élő, de Nagyváradon dolgozó kettős állampolgárok örömmel újságolták lapunknak, hogy kevesebb mint 24 órával a két külügyminiszter közötti megállapodás megszületése után újra úgy közlekedhetnek a két ország között, hogy nem kell attól tartaniuk, hogy valamelyik országban 14 napos otthoni elkülönítésbe kell vonulniuk.

Ezzel szemben Magyarországon dolgozó váradiakat kora reggel Borsnál azzal fogadta egy román határőr, hogy átmehetnek, de amikor dolguk végeztével hazajönnének, akkor elkülönítés várja őket.

A különböző hatóságoktól sem egybehangzó állásfoglalásokat kaptunk. Délelőtt Magyarország kolozsvári főkonzulátusa Facebook-oldalán azt közölte, hogy csak az újranyíló – vagyis a Vállaj–Csanálos, Létavértes–Székelyhíd és Méhkerék–Nagyszalonta – határátkelőhelyek fogadják a két ország azon állampolgárait, akik az államhatártól legfeljebb 30 km-es távolságban élnek, vagy dolgoznak.

Ezt az állítást erősítette meg a Krónika megkeresésére Mile Lajos főkonzul is, mondván, „könnyen előfordulhat, hogy a váradiaknak kerülniük kell”. A Román Határrendészet nagyváradi területi felügyelőségének szóvivője, Laura Bondar viszont megkeresésünkre azt mondta, Borsnál is közlekedhetnek az ingázók a megnyíló átkelők mellett.

Később közleményt is kiadtak a két külügyminiszter megállapodása nyomán csütörtökön reggel 6 órától életbe lépett intézkedésekről, de ebben csak az állt, hogy megnyílt az ingázók előtt a szalontai és a székelyhídi határátkelő. Kitértek arra is, hogy milyen papírokra van szükségük az ingázóknak, a tájékoztatás szerint

a személyi igazolvány mellé szükséges a munkaszerződés, a tulajdonjogot igazoló dokumentum vagy más olyan irat, ami bizonyítja, hogy az illető személy munkaügyben, mezőgazdasági tevékenység céljából vagy élelmiszerek értékesítése miatt lépi át a határt.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »